• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

25.11.2021

23:30

KAKO DO STANA I POMOĆI DRŽAVE ZA PRVO DETE? Džabe nam putevi i pruge bez ovoga...

Društvo

KAKO DO STANA I POMOĆI DRŽAVE ZA PRVO DETE? Džabe nam putevi i pruge bez ovoga...

Podeli vest

Od 1. januara uvode se nove mere pomoći za roditelje * Povećava se iznos za drugo i treće dete

Od 1. januara 2022. godine sve majke kada rode prvo dete, od države će dobiti čak 300.000 dinara, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić!
A kako bi mlade parove podstakla na rađanje, država je donela odluku da im pomogne pri kupovini stana u iznosu od 10.000 do 20.000 evra.


Lakše do stana

Nove mere se donose u cilju borbe protiv bele kuge, kaže predsednik Vučić, i biće od velikog značaja za buduće roditelje.
- Nestajemo kao nacija, podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam je potrebno 2,15! Želimo da podstaknemo majke na rađanje. Zato ćemo od 1. januara za prvo dete umesto 100.000 odmah isplatiti 300.000 dinara. I mnoge lokalne samouprave poklanjaju za prvo dete po 100.000 ili 150.000 dinara, tako da će od sada roditelji u nekim gradovima dobiti oko 4.000 evra za prvu bebu. Trenutno, za drugo dete sledi pomoć od dve godine po 10.000 mesečno, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, dok se za četvrto 10 godina dobija po 18.000 dinara mesečno, ali ćemo uskoro izaći sa planom i za povećanje tih iznosa - rekao je on i dodao:
- Paket mera povećanja pomoći za prvorođeno dete košta državu 5,7 milijardi dinara, odnosno 50 miliona evra na godišnjem nivou. To su najvažnije mere koje treba da podstaknu natalitet.
Mali: Džabe nam autoputevi
i brze pruge ako nema dece!


Ministar finansija Siniša Mali kaže da se jednokratna pomoć povećala na 300.000 dinara kako bi podstakli mlade ljude da rađaju decu.
- Novi autoputevi, nove fabrike, nove i brze železničke pruge ne znače nam ništa ukoliko nemamo dece koja će se tim autoputevima i prugama voziti. Predsednik je najavio da će u narednih 10-15 dana izaći sa dodatnim merama podrške politici nataliteta za drugorođeno i trećerođeno dete. Nadam se da to dovoljno govori i o politici koju Vlada Srbije u ovom trenutku vodi - istakao je ministar.


Jedna od novih, najvećih i najznačajnijih mera jeste pomoć države pri kupovini stana.
- Mnogi zbog stambenog prostora, ali i karijere ne odlučuju da rađaju drugo dete, pa će država pojačanim merama da ih na to podstakne. Država će pomoći u kupovini stanova bespovratnim sredstvima, a pravo svojine ide na majku, kako ne bi došlo do zloupotrebe. Davaćemo između 10.000 i 20.000 evra na poklon! Naš cilj je da motivišemo mlade da izađu iz roditeljskih kuća, jer su mali izgledi da zasnuju porodicu ako sede do 40. godine u kući sa roditeljima - naveo je Vučić i dodao:
- Danas majke rađaju prvo dete u 30. godini, a tako gubimo celu generaciju. Želimo da motivišemo studente da ne beže od rađanja dece. Odredićemo rokove da majke i očevi studenti fakultet moraju da završe do 26, a Medicinski fakultet do 28. godine. Tako ne moraju da pauziraju i propuštaju ispitne rokove, već će moći uvek da polažu bez dodatnih troškova i obnove godine.

Nove mere pomoći:


- umesto 100.000, sada 300.000 dinara za prvo dete
- 10.000-20.000 evra pomoć pri kupovini stana ili kuće
- roditelji studenti neće morati da obnove godinu, već će samo da nastave studije
*važi od 1. januara 2022. godine

Ogromna pomoć
Specijalista psihijatrije i savetnica predsednice Vlade Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer da su donete mere izvanredne i da će dati željene rezultate.
- Rešavanje stambenog pitanja i finansijska pomoć značajno utiču na odluku parova o odlaganju trudnoće, pa čvrsto verujem da će se zbog novih mera mnogi odlučiti da baš sada zasnuju porodicu. Svota od 300.000 dinara je i te kako značajna i od tog novca može mnogo toga da se kupi od stvari potrebnih za bebu, da ne pominjem to da i lokalne samouprave izdvajaju znatan novac za te svrhe - rekla je ona.

Trenutni iznosi roditeljskog dodatka:

dete iznos broj rata iznos rate
prvo dete 100.000 jednokratno /
drugo dete 240.000 24 rate 10.000
treće dete 1.440.000 120 rata 12.000
četvrto dete 2.160.000 120 rata 18.000
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija