• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.11.2021

10:09

Treba li deca da prime treću dozu vakcine? Video

Društvo

Treba li deca da prime treću dozu vakcine? Video

Podeli vest

Vakcinisanje dece trećom, buster dozom trenutno nije praksa, ne samo kod nas nego i u svetu, izjavila je danas direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović, dodajući da su deca vakcinisana sa dve doze i da to do daljnjeg ostaje tako


Jovanović je navela da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se u našoj zemlji nastavlja vakcinacija za one od 12 do 18 godina.


"Same vakcine protiv kovida-19 štite. U našoj zemlji se nastavlja sa vakcinacijom dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napreduje sa obzirom na to da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja je se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine", kazala je Jovanovićeva za RTS.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta pokazuju da sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navodi Jovanovićeva.

Foto: Tanjug

Verica Jovanović: Za sada vakcinacija dece sa dve doze

Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu sa njom donositi odluke.

"U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i pookruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama", rekla je direktorka Instituta "Batut".

Govoreći o novom soju virusa omikron, otkrivenog u Južnoj Africi, navodi da on trenutno nije ušao u Srbiju.

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu , i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predrastrožnost i apeluje se na primenuu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", ističe Jovanovićeva.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija