• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tijana Majkić

01.12.2021

22:20

OSOBE ZARAŽENE HIV virusom MOGU IMATI ZDRAVO POTOMSTVO!

Privatna arhiva

Društvo

OSOBE ZARAŽENE HIV virusom MOGU IMATI ZDRAVO POTOMSTVO!

Podeli vest

Danas se obeležava svetski dan borbe protiv HIV virusa, i tom prilikom Informer.rs je razgovarao sa epidemiološkinjom dr Biljanom Begović Vuksanović iz "Gradski zavod za javno zdravlje Beograd", koja nam je objasnila proceduru i koja je tačno svrha savetovališta

Ona objašnjava da HIV infekcija u praksi se prenosi na tri načina. Nezaštićenim seksualnim odnosom, pri čemu je analni seksualni odnos najrizičniji, dok je vaginalni nešto manje rizičan. 

- Za prenos infekcije su značajne vaginalni sekret, semena tečnost i krv kao telesne tečnosti koje imaju virus u dovoljnoj koncentraciji i kontakt sa njima se u praksi svodi na situacije koje sam pomenula - kaže Begović Vuksanović za naš portal.

Foto: pexels.com

Epidemiološkinja ističe da treba imati u vidu da se i oralnim seksom mogu preneti mnoge polno prenosive infekcije iako je oralni seks aktivnost najmanjeg rizika. HIV infekcija se može preneti i putem krvi, upotrebom tuđeg pribora kod zloupotrebe narkotika. Nešto niži rizik jeste prilikom tetoviranja i pirsinga. Putem krvi HIV infekcija se prenosi sa majke na dete, tokom trudnoće, porođaja i kasnije prilikom dojenja, usled priustnih ragada na bradavicama.

 

Broj testiranih bi trebao biti veći


Ona takođe objašnjava da što se tiče broja testiranih u Zavodu apsolutno nisu zadovoljni brojem osoba koje dolaze da se savetuju i testiraju. Broj bi trebalo da bude znatno veći. Osobe dolaze samoinicijativno, jer su prepoznale rizik. Pri tome nikome nije svejedno i u tome i jeste suština savetovališnog rada - da ih opustimo, pružimo bitne i relevantne informacije o infekciji i rizicima, načinima kako da rizik smanje, a svaka osoba će uraditi onako kako je za nju najprihvatljivije.

 

Dobijanje pozitivnog statusa kako kaže epidemiološkinja jeste šokantno za svakoga ko se nađe u situaciji da mu se saopšti da je inficiran. Mi smo im prva podrška u tim momentima, kao i kasnije, jer je za prihvatanje života sa HIV-om potrebno vreme.

Testiranja u našem Zavodu, kao i u drugim zavodima za javno zdravlje širom Srbije besplatna su ne samo za HIV već i Hepatitis B i C

Begović Vuksanović objašnjava da je zadatak savetovalita je da im istaknemčinjenicu da danas postoji terapija koja je mnogo efikasnija nego ranije i da je život sa HIV-om moguć jedino uz redovnu terapiju.

- HIV infekcije koje se otkriju u našem Zavodu, moraju da se potvrde na Klinici za infektivne i tropske bolesti, gde se rade potvrdni testovi, nakon čega se započinje sa terapijom. Izuzetno je važno da se sa lečenjem počne što pre. Uz terapiju život sa HIV-om može da bude veoma komforan i osobe mogu da dožive duboku starost - kaže epidemiološkinja

Foto: Shutterstock

Begović Vuksanović objašnjava kako su u poslednjih pet, šest godina terapija HIV infekcije u Srbiji je mnogo napredovala i pacijenti u Srbiji su u mogućnosti da dobijaju nove lekove. Lekovi su besplatni, savremeni i zato nema razloga da se odlaže saznavanje HIV statusa, jer time ne radimo ništa dobro za sebe i svoje partnere.

HIV infekcija pod kontrolu


 - Sa terapijom, HIV infekcija se stavlja pod kontrolu, virus više ne može da se umnožava i uništava imuni sistem. Uz terapiju važno je da osoba vodi računa o zdravom načinu života, ishrani, fizičkoj aktivnosti. Virus je u oragnizmu prisutan, ali mu lekovi ne dozvoljavaju da se razmnožava i da uništava ćelije odgovorne za imunitet - objašnjava ona.

Partneri osoba koji žive sa HIV-om ne treba da brinu dokle god se inficirani leče. Uz redovne kontrole osobe koje su inficirane i leče se mogu bez većih problema da dobiju zdravo potomstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija