• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.12.2021

19:09

DELUJU LI VAKCINE PROTIV OMIKRON SOJA? Ovo je odgovor na pitanje koje sve zanima

Društvo

DELUJU LI VAKCINE PROTIV OMIKRON SOJA? Ovo je odgovor na pitanje koje sve zanima

Podeli vest

Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je za novi soj korona virusa omikron ohrabrujuće to što ga vakcine pokrivaju i što nova mutacija nije toliko strašna kako je izgledala na prvi pogled.

"Jako je kratko vreme prošlo od otkrivanja novog soja, a ono što je uzbunilo stručnu javnost jeste dosta veći broj mutacija na prethodne izmene, ali nije utvrđeno da izaziva težu kliničku sliku i da se brže prenosi, za šta postoje određene indicije", rekla je ministarka na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba.

Ohrabrujuće je, kako kaže to što postojeće vakcine pokrivaju i ovaj soj virusa.

"Da li su to mutacije koje će uticati na kliničku sliku i brzinu prenošenja, ne znamo. Čak i u JAR, gde je registrovano više od 1.000 slučajeva nije zabeležen teži slučcaj", naglasila je ministar.

Na pitanje da li će novi soj virusa doći kod nas rekla je da je svesna da će doći, jer je čitava zemlja jedna velika celina. Dodala je i da ne može da bude isključeno da je i ovde već prisutan i naglasila da je to isti virus malo izmenjen u jednom delu - u najvećem broju na mestu gde se vezuje za ćeliju.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Darija Kisić Tepavčević



"Izleda da nije tako strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, prevencija se sprovodi na isti način, to je najvažnije iako ima naziv koji je prilično egzotičan, ali je to samo još jedno slovo alfabeta", rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da će se destiti ono što je više puta govorila - da će korona virus, izmenjati sva slova alfabeta, ali da to nije nešto što u ovom momentu treba da nas preterano brine.

Kada su u pitanju praznici, ostaju sve mere predostrožnosti koje smo imali do sada, rekla je ona i naglasila da, nažalost, svi treba da se uzdržimo od proslava na način na koji smo navikli.

Svako od nas mora da učini sve da apeluje na priajatelje i poznanike da se vakcinišu, jer jedino ujedinjeni možemo da pobedimo virus, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje zašto raspust nije produžen, rekla je da je presudna bila činjenica da učestalost obolevanja i umiranja u školama nije veća nego u drugim mestima na koje đaci potencijalo odlaze.

Školska sredina nije rizičnija od drugih mesta, ukolko se uoči proemena epidemijske situacije, raspust će početi ranije, dodala je ministarka.


Na sednici Kriznog štaba danas je odlučeno da će školski raspust biti od 31. decembra do 24. januara, kao i da se ozbiljnije mere preduzimaju prema putnicima koji dolaze iz Južnoafričke Republike (JAR), Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija