• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.12.2021

17:34

Da li će patrijarh Porfirije ići u Ameriku?

Tanjug/Dragan Kujundžić

Društvo

Da li će patrijarh Porfirije ići u Ameriku?

Podeli vest

Patrijarh Porfirije izjavio je da će se o poseti Sjedinjenim Američkim Državama i tamošnjim eparhijama još razgovarati i dodao da je potrebno da poseti sve prostore gde žive vernici SPC i gde postoje njeni episkopi, jer je poseta patrijarha, kako kaže "manifestacija jednistva naše Crkve"

Patrijarh je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga da li će uskoro otputovati u SAD, jer je poseta planirana za oktobar OVE GODINE, a kojom je trebalo da se obeleži 100. godišnjica osnivanja prve eparhije SPC na američkom kontinentu otkazana zbog kovida.

- To je tema o kojoj ćemo tek razgovarali, ali podrazumeva se da patrijarh poseti sve prostore na kojima žive naši vernici, ne samo Ameriku - rekao je patrijarh novinarima nakon posete Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, prve od kada je ustoličen.

On je na pitanje o nesuglasicama među vernicima i klirom u SAD, odnosno u tamošnjim eparhijama, rekao da je jedno medijski doživljavaj realnosti, a drugo realni život.

- Najčešće postoji raskorak onoga što čitamo u novinama i realnog života, a da bismo imali istinski pravi uvid u situaciju, moramo da imamo lično iskustvo. Tada ćemo moći da imamo i istinske i prave ocene - rekao je patrijarh Porfirije.

Trojicu vladika - novogračaničkog-srednjozapadnoameričkog Longina, istočnoameričkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima proteklih godina optuživao je deo vernika, ali i pojedinih episkopa, da su samostalnim odlukama narušili jedinstvo i kanonski poredak SPC u SAD.

Patrijaršija je ranije saopštila da će crkvena imovina koja je 2017. godine preneta na novoformirane koorporacije biti vraćena u redovan status i da će se sa njom ubuduće upravljati bez individualnog prava na otuđenje, isključivo u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve i Ustavom SPC.

Kako je navedeno, nadzor nad upravom imaće Sveti sinod, a njegov stručni tim utvrdio je da u pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna prepreka za sprovođenje tih odluka.

Takođe, Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je počelo izvršenje odluka sa sednice Sabora SPC održane u novembru koji se tiču imovine crkve u SAD, uz žaljenje što ni posle pet godina od požara, hram Svetog Save u NJujorku nije osposobljen za bogosluženje, čak ni za praznike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DRAGA NAŠA MATI MIHAILA... Potresne reči patrijarha Porfirija!
Društvo

DRAGA NAŠA MATI MIHAILA... Potresne reči patrijarha Porfirija!

Juče sam u hramu manastira Vavedenje odslužio čin monaškog opela nad odrom novoprestavljene shimonahinje Mihaile, a potom u manastirskom groblju, u prisustvu brojnog vernog naroda, ispratio u večni život njene zemne ostatke, objavio je na Instagramu patrijarh Porfirije

13.12.2021

22:02

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija