• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

17.12.2021

10:05

KAKO SE PRAVILNO SEČE SLAVSKI KOLAČ i šta predstavljaju simboli koji se na njemu nalaze? POSNA TRPEZA OBAVEZNA ZA SVETOG NIKOLU

Društvo

KAKO SE PRAVILNO SEČE SLAVSKI KOLAČ i šta predstavljaju simboli koji se na njemu nalaze? POSNA TRPEZA OBAVEZNA ZA SVETOG NIKOLU

Podeli vest

Za Nikoljdan se kaže da ga pola Srba slavi, a druga polovina ide na slavu. Taj dan se posebna pažnja posvećuje slavskoj trpezi, koja je obavezno posna

Slavski kolač, kuvano žito, sveća, tamjan i vino uz ikonu porodičnog svetitelja neizostavni su elementi praznične strukture. Bogata slavska trpeza neizostavni je oblik proslavljanja krsne slave.

Posna slava

Kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, kao Nikoljdan koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego navoditi na greh druge goste da mrse na veliki praznik, u vreme kada crkva propisuje post.

Foto: Printscreen You Tube

Ukrasi na slavskom kolaču
Sečenje slavskog kolača

Poseban značaj u toku slave ima sečenje slavskog kolača.

Hleb, slavski kolač se iseče krstoobrazno. Poljubimo i kažemo "Hristos je među nama" i "Jeste i biće". A tu svi grešimo ili zaboravimo to da kažemo. Hristos je ono što nas ujedinjuje i njegova ljubav prema čovečanstvu, zato je obavezno da se izgovore ove reči.

Domaćice mese slavski kolač, koji potom ukrašavaju različitim oblicima, ukrasima od beskvasnog testa, koji su simboli želja za blagostanje porodice.

Krst i slavski pečat označavaju veru, a golub Svetog Duha.

Na centralnom delu kolača, na četiri strane u obliku krstu nalaze se slova ИС ХС НИ KA što u prevedu znači: "Isus Hristos pobeđuje".

Klas žita, grožđe i bure označavaju rodnu godinu. Cvetovi imaju simboliku lepote, a ptice predstavljaju mir.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
GOJKO

pre 2 godine

A TO ŠTO SVEŠTENICI SLAVSKI KOLAČ OKREĆU NAOPAKO I TAKO GA PREKRŠTAJU I SIPAJU VINO NA DONJI DEO HLEBA, TO NIJE GREH. MOJA BAKA JE PRIČALA DA JE GREH I OBIČAN HLEB OKRETATI NAOPAKO. AKO NIŠTA DRUGO, VIZUELNO JE JE VEOMA RUŽNO DA SE SLAVSKI KOLAČ OKREĆE NAOPAKO.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija