• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

03.01.2022

08:49

JEDAN OD NAJMODERNIJIH KLINIČKIH CENTARA U EVROPI! Radovi se privode kraju, prvi pacijenti u novom KCS do kraja meseca!

Društvo

JEDAN OD NAJMODERNIJIH KLINIČKIH CENTARA U EVROPI! Radovi se privode kraju, prvi pacijenti u novom KCS do kraja meseca!

Podeli vest

Prvo će biti otvoreni dnevna bolnica i novi Urgentni centar. Na 15 spratova biće raspoređeno više specijalističkih klinika

Novi Klinički centar Srbije prve pacijente primiće do kraja meseca, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar!

Izgradnja je počela 2018. godine, a nakon svega tri godine radovi se privode kraju i medicinsko osoblje će veoma brzo početi sa radom u jednom od najmodernijih kliničkih centara u Evropi.

Veliki uspeh
Na 10. spratu novog KCS-a nalaziće se Nacionalni centar za hormonske poremećaje, gde će svi parovi iz Srbije i šire moći da otkriju šta je uzrok neplodnosti
Dr Svetlana Vujović

Radovi na novoj bolnici ukupno koštaju 112 miliona evra, a novi objekat će imati skoro 900 ležajeva intenzivne i poluintenzivne nege. Nabavljena je najbolja i najskuplja oprema od priznatih evropskih i svetskih kompanija... Nova zgrada ima 15 spratova, a pod istim krovom nalaziće se više specijalističkih klinika koje su sada raštrkane na različitim adresama. Najvažnije od svega je to što će se time osloboditi kapaciteti u drugim bolnicama, a samim tim i stvoriti uslovi za što kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Šta će sve biti u novom KCS:

  • Urgentni centar
  • Dnevna bolnica
  • Klinika za endokrinu hirurgiju
  • Klinika za hematologiju
  • Klinika za gastroenterologiju
  • Klinika za kardiologiju sa pejsmejker centrom
  • Centar za hormonske poremećaje

Najbolja oprema

Prvo će biti otvoreni dnevna bolnica i Urgentni centar, a na mestu starog ubuduće će se nalaziti Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. To je bila jedina ustanova smeštena van kruga KCS, a sa njenim izmeštanjem od sada će se sve klinike nalaziti na jednom mestu, čime će posao znatno biti olakšan i doktorima, ali i samim građanima.

Među brojnim klinikama u novoj zgradi naći će se i Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola. To je odlična vest za celu Srbiju, jer će mnogo značiti parovima koji se bore za potomstvo i povećaće uspešnost vantelesne oplodnje!

Foto: Predsedništvo

Novi centar, koji će biti savremeno opremljen i sa najboljom laboratorijom, vodiće endokrinolog dr Svetlana Vujović, doktorka za izvanrednim rezultatima u rešavanju problema parova koji ne mogu da dobiju decu i treba da idu na veštačku oplodnju. Koliko će ovaj centar biti važan, najbolje pokazuje podatak da, prema procenama, za više od 50 odsto parova koji idu na vantelesnu oplodnju unapred se zna da oplodnja neće uspeti jer nije regulisan hormonski status. Ali kada se hormonski status reguliše, procenat uspešnosti VTO biće mnogo veći. Zahvaljujući ovom centru i doktorima koji će raditi u njemu, u Srbiji će se rađati mnogo više dece!

Činjenice:

  • 112 miliona evra vredna je investicija u KCS
  • 900 ležajeva će imati u bolnici
  • 30 operacionih sala
  • savremeni aparati
  • proširena laboratorija
  • nove ordinacije

Doktorka Vujović kaže da je uspela da ostvari svoj dugogodišnji san.

- Imala sam, naravno, veliku podršku ministra Lončara i predsednika Vučića, pošto nije tako jednostavno sa investicijama. Oni su čuli za moj predlog i, zaista, 10. sprat poliklinike Kliničkog centra na 1.300 kvadrata biće mesto gde će svi parovi iz Srbije i šire moći da dolaze, da se vidi šta je uzrok neplodnosti, ali ne samo oni nego i oni koji žele da žive kvalitetno do sto i neke godine! To će po veličini biti peta klinika na svetu, u kojoj će raditi naši lekari - s ponosom je objasnila dr Vujović.

Budući projekti

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da nas u novoj godini očekuju velike stvari kada je zdravstvo u pitanju.

- Klinički centar Srbije biće završen i počeće sa radom već na početku 2022. godine. Tokom godine očekuje se i završetak bolnica u Aranđelovcu i Loznici. Grade se i Tiršova 2 i Klinički centar u Novom Sadu. Stiže nova oprema, akceleratori za pacijente za malignim oboljenjima i onima kojima je to neophodno. Stižu i novi lekovi. To je samo deo svega što nas čeka 2022. godini - rekao je Lončar.

Lončar: Građanima želim
da što manje idu kod lekara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poželeo je građanima Srbije da u 2022. godini što manje moraju da idu lekaru, a herojima i junacima našeg doba, zdravstvenim radnicima, da imaju što manje posla.

- Svima zajedno želim dobro zdravlje, da ih prate sreća i ljubav, bez toga je mnogo teže. I ono što je posebno važno u ovim vremenima: da imaju mir u duši i u glavi, jer jedino tako mogu da izađu iz teških vremena i pobede sve. Da veruju u sebe, budu pozitivni, da ne mrze nikoga, da ne žele nikome loše i da očekuju da će njima biti dobro! - rekao je Lončar.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17