• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

07.01.2022

13:06

MENJA SE FORMULA ZA USKLAĐIVANJE PENZIJA? Krkobabić najavio da će od ove godine primanja penzionera više pratiti rast plata!

Društvo

MENJA SE FORMULA ZA USKLAĐIVANJE PENZIJA? Krkobabić najavio da će od ove godine primanja penzionera više pratiti rast plata!

Podeli vest

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić, koji je i ministar za brigu o selu, kaže da pozdravlja jednokratna davanja penzionerima, ali da očekuje da se ove godine promeni formula za usklađivanje penzija i da ona bude povoljnija po penzionere

On ističe da je to osnovni zahtev PUPS-a, kao stranke koja se zalaže za bolju poziciju penzionera u društvu.

- Popravljanje švajcarske formule je nužno. Postoji moj dogovor o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem. On je i na sednici glavnog odbora naše stranke rekao da podržava koncept da penzije prate plate, uz ogradu da će se truditi da to praćenje bude maksimalno - kaže Krkobabić za Tanjug.

Objašnjava da to znači da bi penzija, na primer, penzionisanog učitelja trebalo da raste kao i plata njegovog kolege koji radi, ako ne sasvim, onda da taj rast bude što približniji.

Krkobabić naglašava da je što se penzionerskog standarda tiče, najstarijima najvažnije da im primanja stižu na vreme što je sada slučaj, ali da im i pomoć koju su dobijali od države lane i dobiće opet u februaru, mnogo znači.

- Ova pomoć je posebno važna zato što je ona vid brige države o najstarijima, dodatna pomoć za njih, jer se ta sredstva ne isplaćuju iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje - kaže Krkobabić.

Foto: BETA/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Naglašava da je ova pomoć naročito dobrodošla za one sa najnižim primanjima, kao što su poljoprivredni penzioneri, koji će sa 20.000 dinara pomoći koliko im uskoro sleduje od države, praktično dobiti duplu penziju.

Na pitanje da li su penzioneri zadovoljni svojim položajem u društvu, stepenom uključenosti u društvena zbivanja ili se osećaju prepuštenima samima sebi, sagovornik Tanjuga kaže da su oni zadovoljni jednokratnim davanjima koja dobijaju, ali da posebno insistiraju na delu koji se vezuje za lično dostojanstvo.

- Ljudi koji su u penziji žele da imaju sve sadržaje kao i oni koji su aktivni, dakle i kulturne i sportske, da učestvuju u svemu i aktivno donose odluke. Taj oblik društvenog standarda je izuzetno bitan i država će tu, što sa centralnog, tako i sa lokalnog nivoa, morati više da deluje - navodi on.

Kada je reč o konkretnim oblastima u kojima bi to delovanje trebalo da se pojača, izdvaja pomoć gerontodomaćica, za čim je naročito izražena potreba u velikim gradovima.

- Potrebno nam je više gerontodomaćica i radićemo na povećanju njihovog broja, a to je u nadležnosti lokalnih samouprava. Neophodno nam je i više klubova penzionera, jer neko ko ima relativno nisku penziju ne može da posećuje skupa mesta - kaže Milan Krkobabić.

Dodaje da bi poboljšanju društvenog standarda i boljem osećaju najstarijih pomogla veća dostupnost kulturnih sadržaja, čemu bi doprineli popusti za pozorišne predstave, filmske projekcije i slično, zatim programa za rekreaciju, odlazaka u banje i slično.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 2 godine

Tacno, da penzija penzionisanog vojnog lica, prati platu aktivnog vojnog lica u ustim cinu. A ne kao sada, razlike u visi i penzije i do 50% zavisno od godine penzionisanja. Nije ovo dobro ni sa stanovista odziva za vojnu sluzbu. Kad mladi vide kako drzava zaboravlja vojnog penzionera, nece u sluzbu.

Srđa Zlopogleđa

pre 2 godine

Šteta što je Krkobabić "onesposobio" PUPS napuštanjem koalicije sa Dačićem i Palmom. Udomio je sebe, sina i bliske saradnike i zaboravio na njegova čuvena "tri P"( penzije prate plate)!? Prate, prate ali zahvaljujući Krkobabiću sve iz veće "daljine", jer sada mora da ćuti kad vlast pokjlanja pare "švajcarcima", taksistima, fudbalerima... a Vučić se ubi zahvaljujući penzionerima na "razumevanju" umesto da im nadoknadi ono što im je uzeo. Lično nisam za to da mi se vratri uzeto, ali pošto vlast tako velikodušno daje mnogima onda je red da se prvo vrati uzeto od ovog najranjivijeg dela stanovništva, pa tek nakon toga da se da ostalim.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija