• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.01.2022

12:45

SNEG ĆE PONOVO PARALISATI SRBIJU?! Meteorolog Čubrilo izneo najnoviju vremensku prognozu, SPREMITE SE ZA SMETOVE I DEBELI MINUS!

Tanjug/AP

Društvo

SNEG ĆE PONOVO PARALISATI SRBIJU?! Meteorolog Čubrilo izneo najnoviju vremensku prognozu, SPREMITE SE ZA SMETOVE I DEBELI MINUS!

Podeli vest

Prema najnovijoj prognozi meteorologa Marka Čubrila Srbiju očekuju velike količine snega, a stiže nam i pojačano zahlađenje

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu najnoviju vremensku prognozu koja nam predviđa velike količine snega, a za nekoliko dana i jače zahlađenje.  

Pod uticajem ciklona koji će se u narednih 48h iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru nad većim delom Srbije, Crne Gore, istočne i središnje BiH i dela istočne Hrvatske sneg, ponegde i vrlo obilan. Na zapadu regiona sneg ponegde sutra, od srede nekoliko suvih ali veoma hladnih dana, posebno nad snegom pokrivenim delom regiona. Oko 15.01. umereno otopljenje i otapanje snega u nižim predelima. Oko 20.01. bi moglo biti potencijala za novo, jače, zahlađenje.

Već u toku noći nove padavine (uglavnom sneg) se zahvatile jugoistočne, istočne i središnje predele Srbije kao i veći deo Crne Gore. Nad ovim predelima se tokom dana očekuje obilan sneg uz formiranje većeg snežnog pokrivača, često i preko 15 cm. Na krajnjem istoku i jugoistoku Srbije sredinom dana i posle podne sneg bi mogao prelaziti u susnežicu ili kišu jer bi dolazilo do prodora toplijeg vazduha u višim slojevima atmosfere. U drugom delu dana, a posebno predveče snežne padavine bi se širile nad istočnu i deo središnje BiH, južne i jugoistočne delove Vojvodine u Srbiji i možda na krajnji jugoistok Slavonije u Hrvatskoj – napisao je meteorolog.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Srbiji se očekuju velike količine snega

U utorak naoblačenje sa snegom

Duvaće umeren severni vetar, duž Jadrana bura u jačanju, dok će do posle podne na istoku Srbije vetar biti uglavnom istočni. Dnevni maksimum od -1 do +5 stepeni Celzijusa.
U noći ka utorku i u utorak tokom dana nad najvećim delom Srbije, istočne i središnje BiH, a kasnije i delom zapadne BiH, C.Gorom, a posle podne i nad zapadom i jugozapadom Hrvatske oblačno uz sneg promenjljovog intenziteta tako da se očekuje povećanje snežnog pokrivača. Najmanje snega ili bez njega na severu i severozapadu Hrvatske, severozapadu i zapadu Vojvodine, a manje će ga biti i na krajnjem jugoistoku Srbije gde će se on prvo mešati sa kišom, a od sredine dana kada zahladi padaće sneg
– napisao je Čubrilo.

Veliki sneg

Najviše akumuliranog snega do utorka uveče treba da očekuju središnji predeli Srbije, istočni i središnji predeli BiH gde će ponegde biti blizu 20 cm snega, a na planinama severne Crne Gore ponegde i oko 30cm. Ostali deo Srbije (osim najvećeg dela Vojvodine) uglavnom od 8 cm do 14 cm snega, dok bi južni deo Vojvodine Srem, jugoistok i jug Banata i Bačke) dobio od 4 cm do 7 cm, a Fruška Gora i Vršački Breg možda do 10 cm. Ostali deo Vajvodine znatno manje, od 0 do 3 cm. Nad severom i severozapadom BiH od 4cm do 12cm, dok Gorski Kotar u hrvatskoj može akumulirari od 7 cm do 14 cm. Prestanak padavina u sredu pre podne. Do srede maksimumi između -1 i +1 predelima gde će biti snežnih padavina, a nad istokom Srbije danas do +3, a na zapadu regiona do oko +4 stepena Celzijusa. Moram naglasiti da su količine snega za predele severno od Save i Dunava vrlo upitne i da će tu odlučivati detalji koji modeli ne mogu predvideti te se jako lako može desiti da snega bude manje ili više nego što to modeli trenutno predviđaju.

Foto: Tanjug

Stižu nam jaki mrazevi

Jaki mrazevi

Od srede nekoliko vrlo hladnih dana uz jake jutarnje mrazeve, posebno u noći između srede i četvrtka kada bi se minimumi mogli kretati od -10 do -5 u nizijama, a po nekim proračunima i do oko -15 stepeni tamo gde bude vedro uz sneg na tlu, dok se na snegom pokrivenim planinama oni mogli kretati i oko -20 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimumi uglavnom ispod nule od -4 do +1 stepen Celzijusa.

Od petka bi trebalo da usledi blaže otopljenje, prvo na zapadu regiona gde bi počeo osećati uticaj Atlantika uz jačanje zapadnog vetra i prolazno naoblačenje.

Do oko 19.01. bi verovatno bilo promenljivo bez nekog zimskog potencijala barem ne u nizijama, dok bi posle toga moglo doći do uspostavljanja sinoptike koja bi vodila ka novom, konkretnijem zahlađenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Novak Andesilić

pre 2 godine

JUČE SU ŽDRALOVI PRELEĆELI PREMA SJEVERU EVROPE !

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija