• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

11.01.2022

10:59

DECA HITNO DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE! Omikron napada najmlađe, mališani teško podnose virus! SRPSKI PEDIJATRI TRAŽE BUSTER DOZU

Društvo

DECA HITNO DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE! Omikron napada najmlađe, mališani teško podnose virus! SRPSKI PEDIJATRI TRAŽE BUSTER DOZU

Podeli vest

Sve veći broj dece oboleva od korone, a više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Udruženje pedijatara Srbije upozorava da je, usled širenja omikron soja korona virusa, vrlo izvestan veliki broj zaražene i hospitalizovane dece.

Podaci iz USA i zemalja Evrope pokazuju da broj registrovanih slučajeva korona virusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih, navode iz Udruženja.

Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagan porast najtežih oblika multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C).

Foto: Shutterstock

Srpski pedijatri apeluju na roditelje da što pre vakcinišu decu protiv korone

Karakteristika prethodnog epidemijskog talasa (delta soj) bio je porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a izvesno je da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

Iz Udruženja pedijatara navode da je najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem kod mlađih od četiri godine. Posebno je zabrinjavajuće, ističu srpski pedijatri u saopštenju, da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije.

Jedini način da zaštitimo decu do četiri godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju, navode iz Udruženja.

Udruženje pedijatara stoga apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili. Takođe, Udruženje pedijatara iznova apeluje da se deca starija od 12 godina vakcinišu, kao i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

Vakcinacija je najviše što možemo učiniti kako bismo umanjili mogućnost zaražavanja i zaštitili sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida-19, zaključuju iz Udruženja pedijatara Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17