• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

11.01.2022

17:59

PROGNOZE SU SE OBISTINILE, DVE TREĆINE PACIJENATA JE POZITIVNO! OVO je ključ u borbi protiv omikrona!

printscreen

Društvo

PROGNOZE SU SE OBISTINILE, DVE TREĆINE PACIJENATA JE POZITIVNO! OVO je ključ u borbi protiv omikrona!

Podeli vest

Prognoze stručnjaka da ćemo nakon novogodišnjih i božićnih praznika imati ogroman skok u broju novozaraženih su se obistinile, a to potvrđuju i današnje brojke, jer imamo više od 13.000 novih slučajeva zaraze

Dr Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac, kaže da zabrinjava broj inficiranih među onima koji prvi put dolaze na pregled.

- Ako pogledamo krajem prošle godine, kada su brojevi počeli lagano da rastu, bilo je oko 1.500 ili 1.600 osoba, da bi odmah posle Nove godine ti brojevi naglo počeli da rastu - 2.700, 5.200, da bismo najveći udar imali na 9.200, zatim blago smirivanje od 7.500 dva dana, pa smo se ponovo vratili na 9.000. Sve je to posledica omikrona koji se pet puta brže širi. S druge strane usporili smo imunizaciju. Dva miliona i trista hiljada građana nije dobio nijednu dozu, 980.000 koji su stekli uslov za treću dozu je nisu dobili. To je 3.300.000 građana koji su na meti infekcije - kazao je dr Bekić i ukazao na veliki broj kontakata, masovna okupljanja i nepridržavanja mera:

- To je sve dovelo do ovog talasa koji se širi jako brzo.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Omikron soj se širi pet puta brže od drugih sojeva

Prema njegovim rečima, u DZ Savski venac je krajem prošle godine dnevno bilo između 120 i 1.560 pregleda, sada ih ima između 400 i 500.

- Ali, zabrinjava broj inficiranih kod onih koji prvi put dođu na pregled. Ako je procenat inficiranih bio između 22 i 25 odsto krajem decembra, poslednjih dana dve trećine pacijenata koji prvi put dođu u našu ambulantu ima koronu. Sa druge strane, klinička slika je blaža. Ako pogledamo broj onog dana kada smo imali 7.500 zaraženih dnevno, negde oko dva odsto te populacije je imalo bolnički smeštaj. Ali, daleko od toga da nemamo srednje teške i teške kliničke slike, daleko ih više imamo kod omikron soja koji često daje teške upale pluća.

LAŽNO NEGATIVNI! Evo zbog čega je PCR test pouzdaniji od antigenskog i kada je on NEOPHODAN!

On navodi da je najveći pritisak u kovid ambulantama kod onih uzrasta od 18 do 45 godina jer su oni najmanje imunizovani.

- U populacionoj grupi od 31 do 45 godina je oko 45 odsto. Oni se najviše kreću, imaju najmanji stepen imunizacije i najmanje se pridržavaju mera. Zato su najviše u našim kovid ambulantama. Imunizacija je jedini pravi put kako ćemo se izboriti sa koronom. Ovaj soj će sigurno da mutira. Kada uporedimo broj imunizovanih poslednjih dana ti su brojevi u daljem padu. Sada 1.500 i 6.500 dajemo doza vakcina dnevno. Ali je strašno mali broj prvih doza, između 300 i 1.000 dnevno - kaže dr Bekić.

Foto: printscreen/tanjug

Najveći pritisak u kovid ambulantama je kod onih uzrasta od 18 do 45 godina

Napominje da je u poslednjih 15 dana dato 79.000 doza.

- U vreme najvećeg interesovanja za imunizaciju smo aplikovali 80.000. Samo iz primera DZ Savski venac imamo sedam ambulanti. Radimo preko kapaciteta, i veliki je pritisak na primarne zdravstvene zaštite - kazao je dr Bekić i dodao da su oni koji su hteli da se imunizuju to uradili i u prvom talasu.

- Veliki broj onih koji je trebalo da prime buster dozu nisu došli. Broj teških kliničkih slika u oktobru je uspeo da doprinese stepenu daleko većeg interesovanja za imunizaciju. Tada smo aplikovali dnevno između 35 i 45.000 ukupnih dnevnih doza. Sada kako je soj počeo da popušta, ne trčimo ka vakcinalnom punktu. Moramo da budemo dovoljno odgovorni da znamo da ovo neće proći samo od sebe. Posle prvog talasa je Izrael proglasio pobedu nad koronom, a sada imaju aplikaciju četvrte doze. Moramo da se pripremimo da će ovo trajati neko duže vreme. Bojim se da ovo neće proći onako kako bismo najviše želeli - navodi on.

Kod dece je, napominje, nešto bolje nego kod odraslih, ali i dalje traje raspust.

- Krajem prošle godine u DZ Savski venac imali smo jedno do dvoje dece zaraženih dnevno. Sada brojevi polako počinju da rastu. Rastu brojevi dece koja se hospitalizuju u dečjim kovid bolnicama. Zabrinjava kako će izgledati početak školske godine, jer ovih 9.000 koje smo uspeli da prepoznamo, a ima i onih koji nisu otišli na pregled. Procenjujemo da je sada više od 15.000 inficiranih osoba na dnevnom nivou u Srbiji - zaključio je dr Bekić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija