• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.01.2022

17:00

PRETE LI SRBIJI RAZORNI ZEMLJOTRESI? Meteorolog Ristić otkrio šta nas čeka -  OVAJ MESEC JE NAJKRITIČNIJI!

http://www.seismo.gov.rs/

Društvo

PRETE LI SRBIJI RAZORNI ZEMLJOTRESI? Meteorolog Ristić otkrio šta nas čeka - OVAJ MESEC JE NAJKRITIČNIJI!

Podeli vest

Zemljotresi koji su ovih dana pogodili zemlje regiona zabrinuli su građane Srbije koji strahuju da bi takvi potresi mogli da se dogode i u našoj državi

Meteorolog Ivan Ristić već dve godine istražuje problem pomeranja tla i ističe da uzrok globalnog otopljenja nije u atmosferi već prema njegovim nalazima - u samoj Zemlji.

Ristić koji se bavi modeliranjem atmosfere - meteorologijom ima svoj meteorološki model, a pre dve, tri godine pokušao je da vidi i šta se dešava sa temperaturama.

- Probao sam da vidim šta se dešava sa temperaturama, da li mogu da napravim novo globalno zagrevanje - na primer povećavajući samo ugljen dioksid i onda sam shvatio - povećavao sam samo ugljen-dioksid skoro do količina koje su na Veneri i ništa se skoro nije desilo. Podešavanjem tih temperatura na dva metra došao sam do zaključka da one mnogo više utiču na klimu tj. kako će se u narednih godinu dve menjati klima nego taj ugljen-dioksid.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić istražuje problem pomeranja tla 

Ristić je objasnio šta to tačno znači:

- Vi kad ste bolesni, vama temperatura raste, vi počinjete da se tresete - a to znači da vam je porasla temperatura. Kad stojite negde na hladnom, vama je hladno i počnete da se tresete - pokušavate da se zagrejete, tako očigledno i Zemlja ima taj neki sistem. Kada dolazi do zemljotresa to je ustvari prenošenje energije iz dubine Zemlje na površinu i dolazi do zagrevanja postepenog planete. - objašnjava Ristić.

Foto: prinstkrin/seismo.gov.rs

Srbiju je 24. marta 1922. godine pogodio najjači zemljotres

Najjači zemljotres u Srbiji

Jači zemljotresi su krenuli krajem 19. i počekom 20. veka.

Od 1870.-1890. godine krenula je era zemljotresa i ona je trajala skoro do 1930. godine - naglaša Ristić i dodaje:

- Prvo je krenuo zemljotres u Zagrebu 1880. godine koji je bio jačine oko 6 rihtera, a onda je 24. marta 1922. godine bio najjači zemljotres od 6 rihtera u blizini Beograda. To je najjači zabeležen do sada zemljotres u Srbiji. Tada je popucala sva zemlja. Kao da postoji neki ciklus od sto godina zemlje. 

Meteorolog ističe da je u martu pre sto godina najjači zemljotres pogodio Srbiju, te smatra da je proleće kritično kada je reč o ovoj pojavi.

- Da li se tad zemlja polako malo zagreva, ne znam, ali nešto ima. Problem je što nauka teško otrkiva te neke stvari. Teško je ući u dubinu, u samu zemlju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Stiže topli vazduh

Meterorolog Ristić najavio je i otopljenje.

- Uglavnom će biti strujanja sa severa, ali stiže topli vazduh.

Umesto da bude još hladnije kao nekad, nama dolazi topliji vazduh - kazao je Ristić.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija