• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

17.01.2022

10:02

DECA PREKO MAJČINOG MLEKA DOBIJAJU ANTITELA! Naši lekari rešili dilemu - Evo u kom mesecu trudnoće je idealno vreme za VAKCINU!

Društvo

DECA PREKO MAJČINOG MLEKA DOBIJAJU ANTITELA! Naši lekari rešili dilemu - Evo u kom mesecu trudnoće je idealno vreme za VAKCINU!

Podeli vest

Lekari su saglasni da je nakon 12. nedelja trudnoće idealno vreme za vakcinaciju

Doktor ginekologije Vanja Milošević savetuje trudnice da se vakcinišu, a prema njegovim rečima najbolje je da to urade posle 12. nedelje trudnoće.

- Oprez ne bi škodio. Za jednu vrlo preciznu konstataciju potreban je duži vremenski period i veliki broj žena i mi smo to imali na Klinici Narodni front. Sve kovid obolele trudnice imale su lakšu kliničku sliku i bebe su zdrave. Veoma mi je bitno da kažem da li se vakcinisati u trudnoći ili ne. Posle 12 nedelje preporučujemo vakcinaciju, ali uz dodatnu molbu da se zdravstveno stanje uzme u obzir - kaže dr Vanja Miloševiću jutarnjem programu Kurir televizije.

Foto: Shutterstock

Bebe dobijaju imunitet preko majčinog mleka.

Majčino mleko štiti bebu od korone

Doktorka pedijaterije dr Ljiljana M. Stanković, ističe da bebe dobijaju imunitet preko majčinog mleka.

- Dete čija je majka preležala kovid rođeno je sa antitelima i samim tim je otpornije. Shvatili smo da odvajanje majke od tek rođenog deteta nije dobro. Preporuka je da kovid pozitivna majka vodi računa o detu, maska, pranje ruka... Čak i kroz mamino mleko prolaze antitela. Preteran je strah da li rađati decu u doba kovida. Majka treba da bude uz svoje dete u svakom trenutku - istakla je dr Ljiljana M. Stanković.

Foto: Tanjnug/Strahinja Aćimović

Trudnice u dilemi da li da se vakcinišu ili ne

Trudnice i dalje u dilemi kada je reč o vakcini 

Urednica portala "Bebac" navela je da je i dalje velika dilema kod trudnica da li da se vakcinišu ili ne.

- Nova stvarnost postala je dilema da li da se vakcinišemo protiv korone. Postoji strah i trudnicama nije lako - kaže Jasmina Mijnjak, urednica portala Bebac.

Doktor Vanja Milošević istakao je da je važno uzeti u obzir celokupnu kliničku sliku buduće majke i na osnovu toga dati savet da li treba da se vakcinišu ili ne.

- Najčešće pitanje kod trudnica je kada se treba vakcinisati, i mi smo složni da je to posle 12 nedelje i jako mi je drago što je dr Stanković spomenula ovo oko dojenja, koje je izuzetno važno - sitakao je dr Milošević.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija