• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/I. M.

21.01.2022

07:00

DRAŽA NIJE UBIO TITA JER JE MISLIO DA JE RUS - LEKA RANKOVIĆ OTKRIO ISTINU DOBRICI ĆOSIĆU I GLIŠIĆU! Sve što znamo o partizanima i četnicima sada je...

Društvo

DRAŽA NIJE UBIO TITA JER JE MISLIO DA JE RUS - LEKA RANKOVIĆ OTKRIO ISTINU DOBRICI ĆOSIĆU I GLIŠIĆU! Sve što znamo o partizanima i četnicima sada je...

Podeli vest

Ranković je bio ubeđen da Tito nije likvidiran na pregovorima na Ravnoj gori samo zato što su Draža Mihailović i Dragiša Vasić mislili da je on ruski oficir

Ranković je, pored ličnih beležaka, u više navrata pričao o svom životnom i revolucionarnom putu istoričaru Venceslavu Glišiću i književniku Dobrici Ćosiću.

- Bio je čovek retkog pamćenja, pa u prepričavanju nikad nije menjao suštinu zbivanja. Kao savremeniku koji je bio dosta obavešten, njegova ispoved se usklađivala sa saznanjima koja sam imao od drugih protagonista tih događaja. I sam sam, ličnim iskustvom i razumevanjem procesa i promena u Titovoj politici, stečenim i u razgovorima sa njim, Rankovićevim svedočenjima samo utvrđivao svoju uverenost u neminovnu propast Jugoslavije, zasnovanu u razdoblju od 1958. do 1962. i dalje potvrđivanu razvojem događaja - ocenio je Dobrica Ćosić.

Paradigma srpskog nezadovoljstva 

Ja koji sam sve prisluškivao, od Skupštine do spavaće sobe, poslednji sam saznao šta mi se sprema - zapisaće u Dnevničkim beleškama nekoliko godina pred smrt Aleksandar Ranković. 
A njegova smrt 19. avgusta 1983. godine i slika sa sahrane na kojoj desetine hiljada ljudi uzvikuje ono što se prethodnih 15 godina nije smelo - "heroj Leka" - postala je paradigma srpskog nezadovoljstva preuređenjem Jugoslavije, po Ustavu iz 1974. godine.
Drug Marko, kako je bilo njegovo partijsko konspirativno ime, dostojanstveno je podnosio smenu i prokaženost. Nije hteo da se angažuje u bilo kom vidu, za njega je politički život posle Brionskog plenuma bio okončan. Posle svega, na izvestan način, osećao se poraženim i osramoćenim zbog vernosti Josipu Brozu Titu i života koji je posvetio partiji i komunističkoj ideologiji.

U beležnicama Ćosića i Glišića ostali su zapisi njegovih iskaza, iz kojih prenosimo zanimljive i široj javnosti manje poznate fragmente.

BRITANCI STOJE IZA PUČA U CRNOJ GORI?! Krivokapić je slepo ispunjavao sve što od njega traže, ali... NIJE ZADOVOLJIO! ĐUKANOVIĆ JE NJIHOV IGRAČ!

Leka je bio ubeđen da Tito nije likvidiran na pregovorima na Ravnoj gori samo zato što su Draža Mihailović i Dragiša Vasić mislili da je on ruski oficir. 

- Dragiša Vasić, ispraćajući nas posle pregovora, uzeo me je podruku i rekao mi: Ja ću ovde ostati dok budem uveren da ćemo se zajedno boriti. Ako u tome ne uspem, mene ovde neće biti. Mustafa Golubić, važan čovek NKVD, sarađivao je sa Vasićem. Zato sam posle rata, kada god sam mogao, pomagao ženi i kćerki.

​Broz depeše Kominterne krio u čizmama

Veze sa Sovjetskim Savezom i Komenternom bile su isključivo u Titovim rukama. Nikoga nije obaveštavao šta mu pišu i šta im on odgovara. Na sastancima Politbiroa, on je iz depeša koje je primao iz Moskve Vrhovnom štabu kazivao samo ono što je smatrao da treba. Niko od nas nikad nije video nijednu depešu. U ratu, za vreme marša, pre nego što bi legao da spava, Tito bi izuo čizmu, stavio depeše u nju i ponovo je obuo. Tako se obezbeđivao da mu ih neko ne ukrade. I posle rata on je sve depeše iz Moskve čuvao u čeličnim kasama - u Beogradu, na Brionima, u Splitu. Neke najvažnije je uvek nosio sa sobom. A mnoge su uništene. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 2 godine

Karađorđevići pokrenuli dva balkanska rata, posvađali nas sa Bugarima, uveli u najveće stradanje Srba u XX veku, uvalili osvedočene neprijatelje i podelili im sva ključna mesta u vojsci i državi, izdelili novonastalu državu po banovinama i dali vlast hrvatima sve do Zemuna, ukinuli nacionalne nazive i zamenili ih geografskim, potpisali sa silama Osovine izdajnički pakt o pristupanju, nebranjenu zemlju predali okupatoru, a onda nevešti kralj Petar II proglasio Jugoslovensku vojsku u otadžbini. Zar je stvarno Treći Rajh trebao da kompletnu vojsku iz zarobljeničkih logora preseli u koncetracione i tamo sve pobije. Mihalovića je zbog odbijanja naredbe da se pridruži Jug. Armiji smenio i oduzeo mu generalski čin. Ne dao gospod nikom takve krvnike ni jednom narodu. Pogotovu ne poreklom iz susedne neprijateljske zemlje.

ZA OVO NIKO NE SME DA SAZNA!
Društvo

ZA OVO NIKO NE SME DA SAZNA!

Pentagon je nedavno formirao radnu grupu za istraživanje izveštaja o tajanstvenim pojavama na nebu i procenu da li predstavljaju pretnju. To je prvi put da Pentagon uopšte javno govori o "neobjašnjivim vazdušnim fenomenima"

25.12.2021

08:26

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija