• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2022

07:15

"OVO ĆE BITI NAJHLADNIJI DEO GODINE" Meteorolog otkriva šta nas čeka do kraja januara i da li ćemo imati DEBELI MINUS I SNEG

Tanjug/Strahinja Aćimović

Društvo

"OVO ĆE BITI NAJHLADNIJI DEO GODINE" Meteorolog otkriva šta nas čeka do kraja januara i da li ćemo imati DEBELI MINUS I SNEG

Podeli vest

Do kraja januara očekuje nas pravo zimsko vreme, najavio je meteorolog Đorđe Đurić

- U Srbiji u subotu ujutro veoma hladno, uz umeren do jak mraz, a temperatura će biti od -12°C na jugu do -2°C na severu Srbije, u Beogradu do -3°C. Vrlo brzo očekuje se jače naoblačenje sa snegom, a doći će i do manjeg formiranja snežnog pokrivača. Kako će se Srbija i u subotu nalaziti između ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, biće vetrovito. Severno strujanje uslovljavaće priliv hladne vazdušne mase sa severoistoka, a jak severni vetar u predelima sa snegom i mećavu. Maksimalna temperatura u subotu biće od -1 do 3°C, u Beogradu do 0-1°C. Već oko podneva u Vojvodini, a posle podne i u ostalim predelima na severu Srbije očekuje se razvedravanje, pa će biti vedro - rekao je Đurić.


On je naveo da, iako će Srbiju narednih dana zahvatiti hladan vazduh, povremeno i sneg, glavnina ledenog vazduha i obilnih snežnih padavina premeštaće se sa istoka Evrope i Rusije prema oblasti Crnog mora, istoka Balkana i prema Turskoj i Grčkoj, tj. istočnije od Srbije, tako da će Srbija biti samo na rubnom delu ledene vazdušne mase sa istoka i očekuje se znatno manje padavina, a toplije će biti sa zapada. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Snega će biti, ali ne kao tokom proteklih ledenih talasa


- Srbija će od nedelje biti pod uticajem snažnog anticklona i očekuju se veoma visok vazdušni pritisak, uz uglavnom suvo i stabilno, ali i hladno vreme. Na severu će biti suvo, a u ostalim predelima može biti provejavanje slabog snega, naročito na planinama, ali se značajniji sneg ne očekuje. Od nedelje do utorka u većem delu Srbije očekuju se ledeni dan (maksimalna temperatura tokom celog dana 0 ili ispod 0°C), a maksimalne temperature bile bi od -4 do 1°C, dok se ujutro očekuje umeren do jak mraz - precizirao je Đurić i dodao:


- Sreda i četvrtak doneće prolazna naoblačenja sa snegom i tek uz manje formiranje snežnog pokrivača od nekoliko centimetara. Ujedno, sreda i četvrtak doneće i malo topliji vazduh, pa će jutarnji mrazovi biti znatno ublaženi, a i dnevne temperature biće koji stepen iznad 0°C. Potom uglavnom suvo, uz slab jutarnji mraz, a tokom dana blagi porast temperatura na vrednosti oko 5°C.
Prema njegovim rečima, nalazimo se, prosečno gledajući, u najhladnijem delu godine. 


- Prosek maksimalne temperature za kraj januara je od 0 do 5°C. Dakle, u narednom periodu temperature u Srbiji biće uglavnom oko ili malo ispod prosečnih vrednosti. Prema trenutnim proračunima, do kraja meseca u Srbiji se ne očekuju ekstremnije vremenske (ne)prilike - zaključio je Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17