• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

01.02.2022

09:38

LEKARI UPOZORAVAJU NA FATALNE GREŠKE U LEČENJU KOVIDA KOD KUĆE! OPASNO, ne lečite koronu na svoju ruku!

Društvo

LEKARI UPOZORAVAJU NA FATALNE GREŠKE U LEČENJU KOVIDA KOD KUĆE! OPASNO, ne lečite koronu na svoju ruku!

Podeli vest

Najopasnije je uzimanje antibiotika i lekova protiv zgrušavanja krvi, jer može izazvati više štete nego koristi

Koronavirus ne smete lečiti kod kuće niti uzimati terapiju na svoju ruku, jer posledice mogu biti fatalne, upozoravaju lekari!

Najopasniji su, kažu oni, antibiotici koji mogu da oslabe imunitet kao i lekovi protiv zgrušavanja krvi, jer izazivaju krvarenja u stomaku i želucu.

Nismo svi doktori

Ukoliko ste pozitivni idite u kovid ambulantu po savete stručnjaka, jer ne možemo svi biti doktori u ovoj epidemiji!

Žarko Ranković

Posebno apeluju na građane da se ne leče terapijom koju su dobijali ranije, ukoliko su bili zaraženi, ili još gore da je "prepisuju" od prijatelja i komšija, jer kovid infekcija ne deluje isto na svaki organizam.

I dalje raste broj umrlih

Da se epidemija u našoj zemlji ne smiruje i da svakodnevno imamo petocifreni broj inficiranih, potvrđuju i jučerašnji podaci Ministarstva zdravlja!
U poslednja 24 sata u našoj zemlji testirana je još 31.521 osoba, a 15.352 su bile zaražene. Procenat pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 48,7 odsto.
- U bolnicama se trenutno nalazi 3.701 oboleli, a na respiratorima 147 pacijenata. Nažalost, od poslednjeg izveštaja preminulo je još 59 pacijenata - navode u Ministarstvu zdravlja.

Ozbiljne posledice

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Perišić kaže da je lečenje korone na svoju ruku opasno po zdravlje i da može izazvati ozbiljne posledice.

- Epidemija već predugo traje i valjda smo do sada shvatili da se ovaj virus ne može lečiti kod svakog pacijenta istom terapijom, a pre svega da se ne može i ne sme lečiti na svoju ruku, bez konsultacije s lekarom. Ljudi misle ako su jednom dobili terapiju kada su bili pozitivni, da to mogu piti i naredni put ako dođe do zaražavanja. To ne sme nikako, jer nije svaki put ista klinička slika, nisu svaki put isti parametri povišeni ili sniženi. Naročito medikamente za koagulaciju, odnosno protiv zgrušavanja krvi ne smete uzimati na svoju ruku. Ukoliko to pijete bez prethodnih analiza krvi i pregleda lekara, može doći do ozbiljnog pogoršanja stanja organizma i krvarenja u digestivnom delu (stomaku ili želucu) - napominje prof. dr Perišić i ističe:

Opasno!

Ukoliko pijete lekove protiv zgrušavanja krvi bez prethodnih analiza, može doći do ozbiljnih posledica

Zoran Perišić

- Isti je slučaj sa antibioticima. Ukoliko se odmah krene sa jakim dozama, može da ima više štete nego koristi. Prekomerna i nepotrebna upotreba ovih lekova dodatno narušava imunitet što kod korone nikako nije dobro. Uz to antibioticima se leče bakterije, pa ukoliko se stanja pogorša i bude potrebna ova terapija, ona neće dati odgovarajući efekat. Nedopustivo je da se bilo koja bolest leči bez odlaska kod lekara, naročito korona, koja se pokazala kao nepredvidiva.

S njim je saglasan i poznati infektolog prof. dr Žarko Ranković. Prema njegovim rečima, čak i ako su simptomi blagi, ne smemo se igrati s koronom, jer možemo platiti ceh.

- Nažalost, sve je više zaraženih pacijenata koji misle da im neće biti ništa, da su novi sojevi bezazleni i da će oni sami uspeti da prebrode koronu. A ne znaju da prava terapija ima najveći efekat u prvih pet dana bolesti. Sve posle toga umanjuje efekat kod brzog izlečenja. Antibiotici, sredstva protiv zgrušavanja, pa čak ni vitamini ne smeju se uzimati napamet. Kod kuće možete uzimati samo lekove za snižavanje temperature, i to ako traje dan ili dva, a nemate druge tegobe. Ukoliko vam ni to ne pomogne, potrebna vam je stručna pomoć. I uzimanje vitamina po svojoj volji ili po iskustvu komšije ili prijatelja može izazvati kontraefekat u našem organizmu - objašnjava prof. dr Ranković.

Saveti lekara

* ne uzimajte napamet terapiju
* ne koristite sredstva protiv zgrušavanja krvi
* ne lečite se po terapiji komšija ili prijatelja
* uzimajte dosta tečnosti, svežeg voća i povrća
* ukoliko tegobe traju duže od dva dana, idite kod lekara

Teška klinička slika

On dodaje i da zbog zanemarivanja bolesti možemo završiti u kovid-bolnici!

- Neadekvatno lečenje kovida i zapuštanje bolesti, tako što ćete sedeti kod kuće i misliti da će proći, vodi i do komplikacija kao što su upala pluća, visoka temperatura i opšta malaksalost. Zbog tih tegoba možete završiti i u bolnici. Nosite maske, koristite sredstva za dezinfekciju i ukoliko ste pozitivni, idite u kovid ambulantu po savete stručnjaka, jer ne možemo svi biti doktori u ovoj epidemiji - kaže naš sagovornik.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija