• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2022

21:36

UBICA VISOKOG KRVNOG PRITISKA! Namirnica koju svi imamo u kući snižava i holesterol, a Srbi je obožavaju!

Društvo

UBICA VISOKOG KRVNOG PRITISKA! Namirnica koju svi imamo u kući snižava i holesterol, a Srbi je obožavaju!

Podeli vest

Sve je veći broj ljudi koji pate od hipertenzije, a usled nagle promene vremena ovu muku muče i zdravi

Pravilna ishrana umnogme može pomoći da se snizi visok krvni pritisak, a svakodnevnom konzumacijom određenih namirnica mogu se očistiti krvni sudovi i poboljšati zdravlje.

Da je sve veći broj onih koji imaju muku sa pritiskom govore i podaci Hitne pomoći koja je ovih dana imala veći broj poziva pacijenata koji boluju od hipertenzije.

Nutricionistkinja Milka Raičević u razgovoru za Informer ističe da visok pritisak ne treba olako shvatiti, te da je odlazak kod lekara na vreme najbitnije, a da pravila ishrana može smanjiti opasnost od hipertenzije.

Foto: prinstscreen

Milka Raičević savetuje da se koriguje ishrana kada je reč o hipertenziji

Kod visokog pritiska je najbitnije je koristiti redovno terapiju, ukoliko je prepisana od strane lekara, a onda korigovati i ishranu.

Oni koji pate od hipertenizije najvažnije je da redovno uzimaju prepisanu terapiju, ali i da naravno paze na ishranu. Oni svakako treba da izbegavaju sve što je konzervisano, masno, prženo, pohovano...njima savetujem da umesto običnog koriste biljno mleko, a nikako ne konzumiraju pavlaku, majonez, punomasne sireve, puter... U ishranu treba uvrstiti ribu, jaja, piletinu i ćuretinu. 

Svetuje da doručak obavezno bude lagan - mladi sir, susam, proja, namaz od humusa, salata od luka.

Ipak, namirnica koju svi imamo kod kuće, a koja osim što poboljšava ukus mnogim jelima uspešno snižava holesterol a samim tim i visok krvni pritisak.

Svakodnevna konzumacija belog luka dovodi do čišćenja krvnih sudova, smanjenja lošeg holesterola i pritiska, a odličan je i u borbi protiv gljivica i bakterija.

Foto: unsplash.com

Beli luk snižava krvni pritisak

Doktorka Raičević savetuje da se ovo povrće svakonedvno koristi uz kiselo mleko i peršun, koji u kombinaciji sa belim lukom efikasno snižavaju holesterol i visok krivni pritisak.

Recept:

Beli luk očistiti, pa jedno čeno staviti (zamotati) u malo hleba, uz to popiti kiselo mleko i na kraju sažvakati peršun (ukoliko ga nemate može i celer)  - savetuje doktorka Raičević.

Foto: Pixabay

Ostale namirnice koje snižavaju pritisak

Namirnice koje snižavaju krvni pritisak treba unositi svakodnevno, a doktorka ističe da limun ima veliku ulogu kada je reč o krvnim sudovima.

- Limun proširuje krvne sudove, a kada su oni otvoreni ne dolazi do visokog pritiska - ističe doktroka i dodaje:

Limun ne treba konzumirati samo kada se jede riba, trebao bi se naći uz sve vrste mesa.

Takođe, cvekla, borovnica, crvena jabuka, paradajz, nar, kupina i smokva koja sadrži kalijum snižavaju pritisak.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija