• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

09.02.2022

19:35

OVO SRBIJA JOŠ NIJE VIDELA! Dva puta mu presađena pluća, nekoliko puta pobedio smrt, a sada i koronu sa OBOSTRANOM UPALOM!

printscreen

Društvo

OVO SRBIJA JOŠ NIJE VIDELA! Dva puta mu presađena pluća, nekoliko puta pobedio smrt, a sada i koronu sa OBOSTRANOM UPALOM!

Podeli vest

R. M. (48) dva puta su transplantovana pluća, nekoliko puta je pobedio smrt, a sada i kovid sa sve obostranom upalom pluća! Beograđanin, koji je svojevrstan fenomen u Srbiji, a među retkima u svetu, prevario je smrt samo zahvaljujući lekarima i osoblju vojne kovid bolnice Karaburma - pod vođstvom komandanta, pukovnika doc. dr Iva Udovičića - koji su izveli pravi podvig!

Zahvalni pacijent R. M. želi da se za ovaj slučaj čuje, ali radi njegovog mira i mira njegove porodice, ne i da mu objavljujemo ime i fotografiju, jer on je i dalje u bolnici. Sada na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), gde mora da se oporavi od posledica pošasti koju je upravo pobedio.

SIMPTOMI STELT OMIKRONA! Nova podvarijanta virusa se brže prenosi, a evo šta ga razlikuje od delte!

Ali krenimo od početka. Redom. R. M. je sa svega 24 godine, te 1998, morao prvi put na transplantaciju pluća.

- Imao sam plućnu hipertenziju i jedino rešenje je bila transplantacija oba plućna krila, koja mi je uspešno izvedena u klinici AKH u Beču. Nakon operacije živeo sam potpuno normalno. Ali vremenom se smanjivala funkcija pluća, kasnije je došlo mnogo problema i opet je jedino rešenje bila transplantacija. I opet su oba plućna krila presađena, i opet u Beču, 13 godina nakon prve operacije - 2011. Potom sam se ponovo vratio iole normalnom životu - priča za R. M., koji je godinama na jakoj imunosupresivnoj terapiji, neophodnoj da organizam ne bi odbacio presađeni organ.

I upravo zbog te terapije on nije ni mogao da primi vakcinu protiv kovida - nikakve vajde od nje ne bi imao, a kako su mu i sami lekari rekli, mogla bi možda da mu donese neželjene reakcije, koje mu nikako nisu potrebne.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za ove gotovo dve godine maksimalno se čuvao pošasti, čak i s decom gotovo da nije imao kontakt. Naravno, on je i nezaposlen jer su mu zdravlje i život najpreči.

- A onda me je korona potpuno prevarila, na nju nisam ni pomislio. Gotovo da nije ni bilo nekih simptoma. Pojavila se samo blaga, jedva povišena temperatura. Ni kašlja, ništa. Ranije sam imao razne infekcije zbog kojih sam nekoliko puta bio na ivici života i smrti, s vrlo lošim prognozama, doktori su govorili da ću se teško izvući. Bilo je to mnogo, mnogo gore nego sada. Ovo sada je izgledalo bezazleno. Ali, ipak, iz predostrožnosti sam se testirao. I srećom da sam to učinio. Na moje iznenađenje, stigao je pozitivan rezultat i odmah sam smešten u Karaburmu - kaže nam R. M.

NAJSAVREMENIJI LEK PROTIV KORONE STIGAO U SRBIJU - SMANJUJE SMRTNOST I HOSPITALIZACIJU!

Bilo je to 17. januara. I na čuđenje mnogih, na ponos doktora i sreću samog pacijenta, sa svim svojim mukama nije ni dospeo do intenzivne nege.

- Bio sam na kiseoniku, i to čak ne na nekim visokim protocima. Dobijao sam jaku terapiju, kortikosteroidnu. Ali verujte mi, uopšte mi nije bilo svejedno, strah je stalno bio tu. Znao sam da i prethodno potpuno zdravi ljudi, koji su naizgled dobro, za tili čas mogu da završe u intenzivnoj, na respiratoru i umru. A meni je svaka infekcija potencijalno fatalna - objašnjava nam ovaj Beograđanin.

Neizmerno je zahvalan svima u kovid bolnici Karaburma.

- Znam da sam živ samo zahvaljujući lekarima i osoblju Karaburme. Nema reči da izrazim zahvalnost za to što su me odmah primili, a i potom mi spasli život. Bez njih, bio bih mrtav. Ti ljudi su ekstremno posvećeni, sve savršeno funkcioniše, sjajni su - naglašava R. M., koji je posle 19 dana provedenih u bolnici na Karaburmi prebačen na VMA.

Dr Ivo Udovičić objašnjava da im je R. M. bio jedan od najvećih izazova od početka borbe s kovidom.

- Mlad čovek, s transplantiranim plućima i obostranom upalom pluća. U Srbiji, koliko znam, niko nije prijavio da je imao kovid pacijenta s transplantiranim plućima, a ni u svetu ih nema veliki broj da bi se napravio protokol o lečenju tih pacijenata. Radili smo prema oskudnim podacima iz sveta, ali smo bili i na stalnoj vezi s njegovim doktorima iz klinike AKH u Beču - kaže dr Udovičić i dodaje:

- Zbog transplantacije, odnosno sprečavanja odbacivanja organa, godinama je na trojnoj imunosupresivnoj terapiji. Nije vakcinisan protiv kovida jer se takvim pacijentima ne preporučuje vakcinacija. Vakcina treba da stimuliše imuni sistem, a on je u ovom slučaju dugo suprimiran i ne bi ni bilo odgovora na vakcinu. Pri tome, ti pacijenti su vrlo skloni svim infekcijama - virusnim, bakterijskim i gljivičnim, pa je zato R. M. kod nas imao specijalni tretman, bio je izolovan od svih da ne bi dobio neku od bolničkih infekcija.

Foto: Tanjug

Veliki je izazov i odgovornost lečiti takvog pacijenta - i sačuvati mu glavu od kovida, ali i pluća, koja nisu njegova i koja organizam nipošto ne sme da odbaci, jer bi to značilo smrt.

- Kolege iz klinike AKH u Beču smo konsultovali u vezi s tim šta smemo da isključimo od imunosupresivne terapije, jer da je ostala kompletna terapija, on ne bi preživeo. Morali smo nešto da isključimo, a da ne ugrozimo transplantirani organ. I uz pomoć kolega uspeli smo da ga izvučemo. A bio je na maksimalno svega četiri litra kiseonika - objašnjava dr Udovičić.

A onda je došao 4. februar, kad su R. M. sa zadovoljstvom otpustili iz bolnice, ali i ispratili na VMA.

- Svi smo bili presrećni što smo uspeli da ga zalečimo. Premešten je na VMA samo zbog dopunske dijagnostike i ispitivanja funkcije pluća. Nije na kiseoniku, diše svojim plućima. Ali on treba kući da ide što pre jer svaki boravak u bolnici za ove pacijente predstavlja ogroman rizik od bolničkih infekcija - ističe dr Udovičić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija