• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

14.02.2022

09:06

TRI STAVKE SU KLJUČNE U BORBI PROTIV KOVIDA! Nedostatak OVOG VITAMINA može dodatno da pogorša stanje!

Društvo

TRI STAVKE SU KLJUČNE U BORBI PROTIV KOVIDA! Nedostatak OVOG VITAMINA može dodatno da pogorša stanje!

Podeli vest

Dr Ana Stojanović pulmolog i profesor dr Borislav Kamenov, imunolog, istakli su da je jak imunitet ključna stavka u borbi protiv koronavirusa

- Pluća su šuma koja šisti i prečišćava vazduh, a takođe zaustavljaju i infektivne čestice. Ovoga puta je u pitanju korona virus, o kome se danas i dalje spekuliše. Ono što je karakteristično je da se protein za koji se vezuje virus postoji i na srcu i na crevima. Kaže se da su stariji podložniji, ali i da žene slabije reaguju na koronu, da li je to zbog estrogena, jer znamo da žene imaju i taj treći hormon i dalje se ne zna - kaže pulmolog Stojanović.

Dr Brorislav Kamenov, imunolog, istakao je da je vitamin D veoma važan za borbu protiv korone.

- Mi vitamin D dobijamo preko sunca. On je važan u prevenciji svih autoimunih bolesti. Doze kada je u pitanju kovid moraju da budu mnogo veće - kaže dr Kamenov.

Vitamin D

Izraelci su analizirali one pacijente kojima su pratili vitamin D i otkrili su da se 14 puta više šanse od stradanja od korone imaju oni koji su u deficitu sa vitaminom D.

- U toku zime treba da se vrši supstitucija vitamina D. Ljudi kojima smeta hrana, kao što je mleko i hleb moraju da prestanu to da unose, jer koriste vitamin D u oslobađanju od otrova, a ne u čuvanju imunog sistema, što je veoma loše. Tu veoma važnu ulogu imaju i probiotici, koji popravljaju sluzokožu i popravljaju imunitet - kaže dr Kamenov.

Tri ključne stavke

Doktorka Stojanović navela je da postoje tri ključne tačke u borbi protiv korone.

- Vitamin D se redovno propisuje pacijentima. Rekla bih da su tri ključne tačke u suzbijanju ove bolesti. Prva je mera higijene, potom vakcinacija, koja stvari imuni odgovor i treća stvar je ishrana. Ta mediteranska, raznovrsna ishrana bogata vitaminima - kaže dr Ana Stojanović.

Profoseor Kamenov je dodao da vitamin D popravlja i imunitet koji dobijemo vakcinom.

- On je integralni deo sagledavanja. najbolji rezultati su na nivou prevencije. Mi možemo i hranom da unosimo vitamin D, ali neko ko je u deficitu mora da uzima vitamin D - kaže dr Kamenov.

Definitivno priča o zaštiti postoji, navodi doktorka, koja je istakla da je vakcinacija baza za borbu i odgovor protiv virusa.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija