• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.02.2022

21:00

GDE ZA VIKEND?! Preporučujemo vam TOP 10 DESTINACIJA u Srbiji za beg od gradske gužve!

Društvo

GDE ZA VIKEND?! Preporučujemo vam TOP 10 DESTINACIJA u Srbiji za beg od gradske gužve!

Podeli vest

Kraj radne nedelje je dugo očekivana prilika za odmor, ali i nezaboravna vikend putovanja

Put u inostranstvo kao i obilazak znamenitosti drugih zemalja svakako sa sobom nosi neku posebnu čar, ali veliki broj Srba nije upoznat sa lepotama koje naša zemlja nudi. Putovanja za produženi vikend su odlična prilika da upoznate znamenitosti Srbije. Najbitnije od svega nije vam potrebno ni mnogo vremena, a ni nešto previše novca za obilazak različitih atrakcija.

Srbija je poznata po odličnoj hrani, pa osim upoznavanja sa istorijskim i prirodnim znamenitostima, vikend putovanja po Srbiji mnogi koriste i za upoznavanje sa gurmanskim specijalitetima drugih krajeva zemlje.

Možemo se pohvaliti velikim brojem prirodnih atrakcija – za one koji uživaju u lepim pejzažima, spomenicima istorije i kulture – za one kojima obilazak Srbije predstavlja obilazak znamenitosti, ali i etno selima i spa centrima – ukoliko tražite idealna mesta za odmor u Srbiji.

Za vas smo izdvojili 10 predloga za vikend putovanja. Prelepa mesta za odmor i beg od bučnih saobraćajnica. Na vama je da izaberete nešto što do sada niste posetili, i krenete u novu avanturu.

1. Uvac - dom najpoznatijih atrakcija Srbije

Jedno od najlepših mesta naše zemlje svakako je Specijalni rezervat prirode Uvac. Reč je o prirodnom dobru od izuzetnog značaja, i odličnoj destinaciji za vikend putovanje. Kanjon reke Uvac je poznat po uklještenim meandrima koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene.

Dolina ove reke je davno potopljena, i formirana su tri jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Iznad Uvačkog jezera se uzdiže čuveni vidikovac Morava, gde ćete uživati u najboljem pogledu na kanjon, i napraviti najzanimljivije fotografije.

Mnogobrojne pećine predstavljaju još jednu atrakciju ovog područja. Ukrašen su nizom stalaktita, stalagmita, igrlica i drugih pećinskih ukrasa. Najpoznatija Ledena pećina, koja je bogata pećinskim nakitom sigurno će vas ostaviti bez daha.

2. Đavolja Varoš - obilazak svetskog čuda

Nesvakidašnji prirodni fenomen je sigurno obilazak veličanstvenog spomenika prirode. Smešten na Radan planini.

Ovu atrakciju odlikuju čak 2 prirodna fenomena – izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao specifični oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 pa do 15 metara. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Slične pojave mogu se videti na Alpima.

Sigurno ste upoznati sa činjenicom da je Đavolja varoš proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, i stavljena u prvu kategoriju zaštite. Ova znamenitost je čak bila kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

3.  Palić – izletište stvoreno za decu

Popularna destinacija za vikend putovanja u Srbiji, pogotovo ukoliko putujete sa decom. Ovo naselje poznato je kao izletište, pre svega zahvaljujući

Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji, i predstavlja deo zaštićenog područja Park prirode Palić. Ovde se možete kupati i uživati u raznim sportskim aktivnostima, među kojima se ističe vožnja bicikla. Palić je poznat i kao lečilište, zahvaljujući jezerskom blatu koje je bogato važnim mineralima i izvorima mineralne vode.

Turisti obavezno posećuju i Zoološki vrt Palić, gde možete videti preko 60 vrsta životinja. Vrt poseduje i botanički deo sa preko 260 vrsta drveća i žbunja. Na raspolaganju vam je i igralište za decu, gde ona mogu maziti mladunčad životinja.

 

 

4.Nacionalni park Tara – najlepši vidikovci Srbije

Među najlepša mesta u Srbiji za odmor svakako se mora svrstati i Nacionalni park Tara. Ova planina poznata je kao najšumovitija planina Srbije (ali i Evrope), pa ne čudi što se u njoj nalazi preko 1000 biljnih vrsta! 

Najatraktivniji delovi Tare svakako su poznati vidikovci – Crnjevsko, Banjska stena, Oluša, Bilješka stena i Sjenič, na kojma možete napraviti fantastične fotografije. Ljubiteljima rekreacije su na raspolaganju razne planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i lokacije za lov i ribolov.

Na prostoru Tare nalaze se i značajni spomenici kulture, kao što su manastir Rača ili etno domaćinstvo na Kaluđerskim Barama. Ukoliko planirate produženi vikend, odlična ideja je i izlet do Drvengrada.

Za potpun doživljaj odmora na Tari – uživajte i u domaćoj hrani, kao poseban specijalitet se ističe pastrmka.

5. Fruška gora – spa vikend u Srbiji za potpuni užitak

U koji god deo Fruške gore da se zaputite, nećete pogrešiti. Najčešći izbor za obilazak tokom toplih prolećnih i letnjih dana su jezera, a na ovoj planini ih ima čak 16.  

Na tlu ove planine tokom istorije je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira, od kojih je sačuvano 17, dok su dva manastira novijeg datuma.

Na raspolaganju su vam i brojna fruškogorska izletišta, a ova planina može biti odličan izbor ukoliko vam je potreban spa vikend u Srbiji. Nakon što obiđete Frušku goru možete svratiti u hotel Borkovac(okružen borovom šumom, predstavlja predivan prizor koji možete posmatrati iz toplog đakuzija) poslednjih godina postao izuzetno popularan spa centar.

6.Krupajsko vrelo – prizor od koga zastaje dah

Ukoliko želite odmor u ekološkoj oazi, slobodne dane iskoristite tako što ćete posetiti Krupajsko vrelo. Reč je o kraškom vrelu, koje se nalazi na oko 35 kilometara od Žagubice, i koje predstavlja zaista predivan prizor, zbog kog ćete pomisliti da se nalazite na nekoj egzotičnoj destinaciji.

Krupajsko vrelo predstavlja sistem vodopada i malih jezera, okružen šumskim rastinjem. Nijanse zelene i plave boje će vas opčiniti, a sigurni smo i da ćete baš ovde napraviti neku od najlepših fotogafija sa teritorije Srbije. Doživljaju će posebno doprineti cvrkut ptica.

Ukoliko obilazite ovu atrakciju (koje predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetng značaja), ne propustite priliku da obiđete i ostatak prirode koji okružuje Žagubicu, kao i manastir Gornjak i Tršku crkvu.

7. Dvorac Fantast – odmor u vojvođanskom stilu

Dvorci Vojvodine oduvek su mamili pažnju stanovnika Srbije, kao i njenih posetilaca, a ukoliko izdvojite jedan vikend za njihov obilazak i sami ćete se uveriti zašto je to tako. Predlažemo vam putovanje prema Bečeju i posetu dvorcu Fantast, koji je poznat i kao dvorac Dunđerski.

Dvorac Fantast je kompleks koji se prostire na 65 hektara i koji je pripadao Bogdanu Dunđerskom, pripadniku najbogatije porodice u Vojvodini početkom 20. veka. Ovaj kompleks čine dvorac, mali kaštel, ergela, park sa jezerom, kao i kapela u kojoj je sahranjen Dunđerski.

Ovo je možda jedno od nalepših mesta za odmor u Srbiji, jer ćete se osećati kao da ste deo bajke. Moguće je jahanje konja, vožnja kočijama (zimi vožnja sankama), kao i šetnja prelepim parkom, a ukoliko dolazite sa decom na raspolaganju vam je i uređeno igralište.

Ručak u ovom dvorcu je izbor gotovo svih posetilaca. Preovlađuje vojvođanska kuhinja, a posebno hvale Fantast šniclu, palačinke i štrudlu. Podrazumevaju se i fantastična vina.U dvorcu je takođe moguće i noćenje, uz koje će vaš vikend odmor biti prava bajka.

MIRIS NANE SMIRUJE! Evo kako da prebrodite MUČNINU tokom PUTOVANJA

 

8. Etno selo Tiganjica – vikend odmor na severu Srbije

Prva stanica je od Beograda udaljena oko sat vremena vožnje, a u pitanju je specijalni rezervat prirode “Stari Begej – Carska bara”. Ovde ćete uživati u šetnji prirodom uz cvrkut preko 200 vrsta ptica, a ceo rezervat je posebno poznat po zaštićenim vrstama čaplji.

U neposrednoj blizini Carske bare smešteno je etno selo Tiganjica, koje je mnogima omiljena lokacija za vikend odmor i beg iz grada. Ovde ćete uživati u sjajnoj hrani, a muzičari će posebno ulepšati atmosferu. Ovo etno selo je odičan izbor za porodice sa decom, jer poseduje igralište namenjeno njima, kao i mini zoo vrt. Takođe je moguće jahanje konja ili ponija.

9.Stara planina – dobar izbor tokom cele godine 

Da je obilazak Srbije odlična ideja i tokom zime i tokom letnjih meseci, uveriće vas Stara planina. Za zabavu tokom zime zaslužne su staze za skijanje i jedan od najatraktivnijih vrhva ove planine –Babin Zub.

Proleće i leto, s druge strane, predviđeni su za uživanje u prirodi i njenim atrakcijama. Ovde se nalazi vodopad Bigrenog potoka koji je proglašen za hidrološki spomenik prirode, a obavezno obiđite i vodopad Bukovik, koji je naziv dobio po buci koju proizvodi voda pri padu sa visine od nekoliko metara.

Na ulazu u park prirode Stara planina nalazi se i etno selo Srna, koje se definitivno može svrstati među najlepša mesta u Srbiji za odmor sa decom. Zahvaljujući enterijeru koji je uređen u pravom seoskom stilu – sa drvenim klupama i ćilimima, zaista ćete se osećati kao da te u selu.

10. Gamzigrad – vikend uz obilazak carske palate 

Ovo arheološko nalazište nešto što obavezno morate obići ako želite da upoznate sve znamenitosti naše zemlje.

Gamzigrad se nalazi u neposrednoj blizini Zaječara, a od 2007. godine je svoje mesto našao i na UNESCO-voj listi svetske baštine. Reč je o arheološkom nalazištu antičke rimske carske palate Felix Romuliana, i predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija.

Istražite nekadašnju carsku rezidenciju, a posebnu pažnju obratite na podne mozaike koji se smatraju najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi. Nakon obilaska ove značajne znamenitosti, možete produžiti ka Gamzigradskoj banji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17