• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

27.02.2022

14:03

AKO OVO OSETITE, ODMAH SE JAVITE LEKARU! Četiri simptoma koja najavljuju MOŽDANI UDAR, obara i mlade od 20 godina!

Društvo

AKO OVO OSETITE, ODMAH SE JAVITE LEKARU! Četiri simptoma koja najavljuju MOŽDANI UDAR, obara i mlade od 20 godina!

Podeli vest

Sve je veći broj mladih koji doživljavaju moždani udar, a oni koji su preležali koronavirus imaju tri do pet puta veći rizik od ove komplikacije, rekla je dr Marjana Vukićević, direktorka bolnice "Sveti Sava"

- Virus izaziva multiorganske promene, promene na krvnom sudu, dovodi do upale zida, zid se sužava i na tom mestu može doći do zapušenja krvnog suda. S druge strane, povećava zgrušavanje krvi, što predstavlja rizik za nastajanje moždanog udara - objasnila je za RTS dr Vukićević.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Marjana Vukićević

Ona je navela i da se ne javljaju samo stariji ljudi, koji su obično najčešći pacijenti, već je u bolnici tretiran čak i pacijent star samo 21 godinu, koji je doživeo moždani udar.

- Imali smo pacijente od 21, 27 i 32 godine koji su imali moždani udar. Na sreću, mladi ljudi su prepoznali bolest na vreme i došli u bolnicu po pomoć - kazala je dr Vukićević i dodala:

Simptomi moždanog udara su otežan govor, iznenadno "krivljenje" lica, slabost u ruci ili nozi, otežano kretanje. I sve su to signali da se hitno mora kod lekara.

Foto: Shutterstock

Poredeći sojeve kovida i talase koje su izazvali, dr Vukićević je rekla da delta varijanta nije bila najteži period.

- Kada se porede sva tri talasa kovida, beta soj je bio najteži jer pacijenti nisu bili vakcinisani, nismo bili pripremljeni na sve to i u toj fazi smo imali najteže moždane udare. U delta soju smo imali vakcinisane pacijente sa blažim oblicima bolesti. Kada se pogledaju snimci, mnogo je bolja slika kod omikrona na plućima. Ima i tu pacijenata koji su lošeg imuniteta i lošije slike na plućima, ali se kod mozga ne razlikuju od zdravih pacijeneta. Kod delta soja su to bili teški moždani udari, gde su zahvaćeni veliki krvni sudovi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17