• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

01.03.2022

12:13

MATURANTI, SPREMITE SE! Evo kako će izgledati polaganje testa, proba krajem marta!

Društvo

MATURANTI, SPREMITE SE! Evo kako će izgledati polaganje testa, proba krajem marta!

Podeli vest

Produženje školske godine za tri dana odnosi se i na maturante, koji sa nastavom završavaju ranije od ostalih učenika. Za učenike osmog razreda drugo polugodište završava se 10. juna, za učenike gimnazije 27. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 3. juna.

Za male maturante ove godine zakazana je proba završnog ispita 25. i 26.marta, iako je do male mature ostalo još četiri meseca.

Pripremljeni su i zadaci za završni ispit u junu, a trenutno se obavlja prevod na jezike nacionalnih manjina. Štampanje testova počinje krajem marta, kaže direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović za Euronews Srbija.

Prema njegovim rečima, zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana (umesto do 21. trajaće do 24. juna), biće pomereno i polaganje završnog ispita, tako da će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Što se tiče kandidata za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, prijem sportske dokumentacije održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja.

 

Foto: Tanjug

Zadaci će biti u istom stilu kao i prošle godine

 

Prednost digitalizacije

Zadaci će biti apsolutno u istom stilu kao i prošle godine, u skladu sa važećim standardima, navodi Ranđelović. Odnos zatvorenih i otvorenih pitanja će biti približno isti kao i u junu 2021. On je podsetio da je prošlo godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je doprinela digitalizacija samog procesa pregledanja.

 

Cilj

Cilj probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Za pregledanje zadataka, kao i ranijih godina, biće zadužen Fakultet organizacionih nauka iz Beograda biće zadužen za pregledanje zadataka čiji softver koristi obrazovni sistem i skening centri Ministarstva prosvete u školama širom Srbije. Ranđelović kaže da će skening centara ove godine biti čak 15 što bi trebalo bi da dovede do kraćeg perioda skeniranja i pregledanja, kao i do ranijeg termina objavljivanja krajnjih rezultata. Otvorene zadatke će pregledati odabrani nastavnici iz škola širom Srbije - naveo je Ranđelović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija