• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

02.03.2022

08:33

LEGENDE O UKLETIM MESTIMA U SRBIJI IZAZIVAJU JEZU! U ovom gradu krije se ZAMAK DUHOVA koji čuva KRVAVU TAJNU!

Društvo

LEGENDE O UKLETIM MESTIMA U SRBIJI IZAZIVAJU JEZU! U ovom gradu krije se ZAMAK DUHOVA koji čuva KRVAVU TAJNU!

Podeli vest

Širom Srbije se mogu naći mesta na glasu po „lošoj prošlosti“ i sablastima koja ih pohode. Među njima se svakako izdvaja Đavolja varoš, jedinstvena lokacija nedaleko od Kuršumlije, sa čak 202 neobične zemljane figure, koje su, kako legenda kaže, svatovi okamenjeni kako ne bi došlo do venčanja omađijanog brata i sestre

Ljubitelji natprirodnog u Srbiji pohode i mističnu planinu Rtanj, za koju se, zbog njenog piramidalnog oblika, veruje da su je sagradili vanzemaljci pre mnogo hiljada godina i to je mesto čak i jedan od najvećih pisaca naučne fantastike svih vremena, Artur Č. Klark, pominjao kao „pupak sveta“, ubeđen u to da vrh Rtnja emituje posebnu vrstu energije.

Foto: Shutterstock

Rtanj

Ali i Vojvodina ima čime da se pohvali! Valja pomenuti „dvorac duhova“ u gradu Beočinu: sagradila ga je nekada imućna nemačka porodica Špicer kao raskošni zamak sa staklenim baštama i parkom kojim su se slobodno šetali paunovi i srne. Zamak u Beočinu jedan je od najlepših secesionističkih zamkova u ovom delu Evrope.

Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Đavolja varoš

Sagradila ga je porodica Špicer 1898. godine, a projektovao Imre Štjandl. Ede Špicer je bio jedan od vlasnika Beočinske fabrike cementa. Ovo kulturno dobro svojevremeno je bila biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem. Danas je ta građevina ruševina u kojoj se noću, navodno, mogu primetiti sablasti njenih nekadašnjih žitelja.

Foto: Pixabay

Priča kaže da je tu često boravila Špicerova ćerka koja se zaljubila u konjušara. Ta se ljubav nije ostvarila, pa se ona, navodno, zbog nesrećne ljubavi i ubila.

I danas, više od 100 godina kasnije, kod nekih meštana i dalje strah postoji jer se njen duh šeta ostacima dvorca. Možda samo gvozdeni i betonski zmajevi na fasadi dvorca znaju šta je od ovoga mit, a šta istina?

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LEGENDARNI SRPSKI KOMANDANT IZ RATA SRJ SA NATO O UKRAJINI, ŠTA RUSI BRANE! Reč generala Delića se sluša i u Vašingtonu i Moskvi!
Planeta

LEGENDARNI SRPSKI KOMANDANT IZ RATA SRJ SA NATO O UKRAJINI, ŠTA RUSI BRANE! Reč generala Delića se sluša i u Vašingtonu i Moskvi!

General major u penziji, Božidar Delić analizirao je za podgorički portal IN4S situaciju u Ukrajini. Kao čovek koji prati situaciju u Ukrajini dugi niz godina i koji je bio tamo i pre „Majdana" (nasilja koje se pretvorilo u rat koji je odneo više od 10.000 života na protestima opozicije koja je tražila evropski put zemlje) smatra da je osnova plan Alena Dalasa o uništenju pravoslavnih zemalja

01.03.2022

23:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija