• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

02.03.2022

09:43

PANDEMIJA SVIMA POMRSILA KONCE! Pored pomeranja raspusta, evo šta još čeka učenike!

Društvo

PANDEMIJA SVIMA POMRSILA KONCE! Pored pomeranja raspusta, evo šta još čeka učenike!

Podeli vest

Ministarstvo prosvete donelo je odluku o izmeni kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole na osnovu čega će neradni dani za učenike biti i 17. i 18. februar. To znači da će nenadani februarski raspust trajati od subote, 12. februara, do ponedeljka 21. februara, kada se đaci vraćaju u školske klupe

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog navedene odluke, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana, dok će školska godina biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna.

Izuzev ovog neznatnog pomeranja kalendara, posle skoro dve godine brojnih iskušenja i izazova zbog pandemije koronavirusa, onlajn nastave i učenja na daljinu, nastava se odvija normalno, a velika olakšica za đake svakako su i brojna ulaganja koja je država imala u obrazovanje.

Foto: Pixabay

Obnovljeno 180 škola

U proteklih nekoliko godina država je uložila 22,7 milijardi dinara, odnosno 200 miliona evra u obnovu škola u Srbiji i njihovu modernizaciju. Obnovljeno je 180 škola, a osnovna škola u Novom Pazaru postala je možda najuzorniji model kako bi sve obrazovne insistucije trebalo da izgledaju, a svi su izgledi da će se to ubrzo ostvariti.

Pet puta više digitalnih učionica i obogaćivanje nastave robotima i dronovima, samo su neke od novina koje smo dobili u ovoj školskoj godini, a od naredne se očekuju još radikalnije promene u pravcu fokusiranja na digitalnu pismenost, intrepretaciju i primenu znanja.

Dobar primer tih promena upravo je grad Novi Pazar koji sada ima jednu od najsavremenijih škola u Srbiji i mnogi kažu da je OŠ “ Bratstvo” jedna od najlepših u čitavoj Evropi.

Foto: Opština Gračanica

Rekonstrukcija

Rekonstruisana je fiskulturna sala, izgrađene nove učionice, amfiteatar, a ovo je škola koja je dobila i zatvoreni bazen, prvi u Novom Pazaru. Tu je i robot koji je "angažovan" na čišćenju bazena kada đaci nisu u ovom prostoru.

Za rekonstrukciju je utrošeno pet miliona evra, svaka učionica ima računar i televizor, čak i interaktivne table, pa učenici i nastavnici kažu da nikad nisu imali bolje uslove za rad i da "Bratstvo" sada izgleda potpuno drugačije.

Škola je osnovana 1970. godine i jedna je od najvećih osnovnih škola u Srbiji gde nastavu pohađa oko 1.660 učenika, a pažljivo selektovanim stručnim kadrom postala je prepoznatljiva kao lider u osnovnom obrazovanju u region.

Škola poseduje i multifunkcionalni info displej koji daje različite informacije, od toga gde se nalazite, kako da pronađete prostorije u školi, do rasporeda zvonjenja, servisnih informacija, a učenici mogu da naprave i selfi fotografije i još puno zanimljivih sadržaja. Dobrodošli u budućnost!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17