• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

05.03.2022

10:19

BLIŽI SE TURISTIČKA SEZONA - Evo gde ćemo moći da PUTUJEMO bez komplikovanih procedura

Društvo

BLIŽI SE TURISTIČKA SEZONA - Evo gde ćemo moći da PUTUJEMO bez komplikovanih procedura

Podeli vest

Građani Srbije koji nameravaju da otputuju u inostranstvo trebalo bi da znaju da za sada samo u tri zemlje mogu da uđu bez kovid dokumenta - u Sloveniju, Mađarsku i BIH. Prilikom ulaska u Grčku neće morati da popunjavaju PLF obrazac, kiparska vlada je olakšala pravila, dok Austrija ukida gotovo sve mere.

Uoči zvaničnog otvaranja turističke sezone, Grčka je odlučila da pojednostavi pravila za turiste. Tako da putnici koji ulaze u Grčku od 15.marta neće morati prethodno da popunjavaju PLF obrazac, najavio je ministar turizma Vasilis Kikilijas.

On je objasnio da ovo pojednostavljuje procedure ulaska za putnike, pomerajući fokus na kontrolu sertifikata o vakcinaciji.

 

Foto: Pixabay

Grčka je pojednostavila pravila za turiste

 

 

Više autobusa

Grčki mediji prenose da je u Ministarstvu turizma navodi se da je Komisija preporučila povećanje kapaciteta turističkih autobusa na 100 odsto od 5. marta, uz ventilaciju i upotrebu maske.

 

Ukoliko, pak nameravate da posetite Kipar u ovu zemlju moći ćete da uđete bez obzira na to da li putujete iz "crvene" ili "zelene" zone, jer se prema savetu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti više neće uzimati u obzir država porekla putnika. Ali, zato će za nevakcinisane putnike važiti komplikovanija pravila, prenosi Schengen visa info.

Naime, vakcinisane osobe, koje poseduju EU digitalni kovid sertifikat i kiparski "Flight Pass" popunjen 48 sati pre ulaska, mogu da uđu u državu. Kipar prihvata propusnice sa sledećim vakcinama: AstraZeneka, Fajzer, Moderna, Džonson i Džonskon, Sputnjik V, Sinofarm, Sinovak, Kovakin, Novavak i Sputnjik Lajt.

Potvrda o oporavku važi od deset do 180 dana nakon pozitivnog testa na virus, a nevakcinisani putnici mogu da uđu i sa negativnim testom.

 

''Semafor sistem''

 

"Semafor sistem" se striktno primenjuje na nevakcinisane putnike. To znači da svi nevakcinisani putnici iz crvene zone (trenutno sve zemlje EU i Srbija su u crvenoj zoni) moraće da obezbede sledeće dokumente:

avionska karta da je izdata u roku od 48 sati pre polaska
rezultat PCR testa obavljen 72 sata pre polaska ili brzi test na antigen 24 sata pre dolaska
PCR test nakon dolaska na Kipar, pokriven putničkim troškovima (test po dolasku može da se uradi na aerodromu u Larnaki za 15 evra ili na aerodromu u Pafosu za 19 evra, a putnik će imati rezultate preko digitalne platforme nakon nekoliko sati)

 

 

 

Što se tiče Austrije, jedina mera koja će od danas ostati na snazi zbog povećane stope vakcinacije je nošenje FFP2 maski prilikom ulaska u javni prevoz i prodavnice, kako je navedeno u saopštenju austrijskog zvaničnog portala za putovanja. Nadležni su najavili da će se od 5. marta ponovo otvoriti klubove.

 

 

Foto: AP/Tanjug

Austrija od danas ponovo otvara klubove
Ulaz uz sertifikat

Sva lica će moći da uđu u sve vrste smeštaja, u restorane, kafiće, ustanove kulture i rekreacijske centre, a da ne moraju da pokažu važeći sertifikat o vakcinaciji ili oporavku, prenosi Schengen visa info.com.

 

Svi putnici koji nameravaju da posete ovu državu treba da poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovidu ili je negativnom testu. Ukoliko, pak neko planira da uđe u Austriju sa negativnim kovid testom, valjalo bi da zna da će se prihvatiti i  brzi antigenski i PCR test. Pritom, PCR test se prihvata ako je uzet 72 sata pre ulaska, odnosno brzi antigenski test u roku od 48 sati pre ulaska.

Međutim, putnici koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku ili negativan rezultat testa moraju poštovati pravila samoizolacije kada stignu u Austriju.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17