• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.03.2022

07:00

PROŠLE DVE GODINE BORBE PROTIV OPASNOG VIRUSA! KRAJ KORONE! Srbija se izborila sa virusom!

Informer

Društvo

PROŠLE DVE GODINE BORBE PROTIV OPASNOG VIRUSA! KRAJ KORONE! Srbija se izborila sa virusom!

Podeli vest

Od početka epidemije testirano je oko 8,8 miliona ljudi, a zarazilo se skoro dva miliona. Više od 15.000 obolelih izgubilo je bitku sa kovidom

Posle dve godine teške borbe sa koronavirusom konačno se nazire kraj, kažu lekari koji su bili prvi na liniji borbe u crvenoj zoni!

Najteže

Najteže je bilo lečiti nekog koga dobro poznajete ili boriti se za život svog kolege
Ivo Udovičić

Od početka epidemije testirano je oko 8,8 miliona ljudi, a zarazilo se skoro dva miliona. Nažalost, 15.437 obolelih izgubilo je bitku sa kovidom.

Prvi slučaj korone u našoj zemlji zabeležen je 6. mart 2020, kada je ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Bio je to Igor Đantar (45) iz Bačke Tople. U bolnici je bio ukupno 24 dana, od čega sedam na intenzivnoj nezi, gde su lekari vodili tešku borbu za njegov život.

Foto: Informer

Mirno proleće

Zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković kaže da se posle nešto više od 24 meseca nalazimo u završnoj fazi svetske pandemije i da je pred nama mirno proleće.

- Ostvaruju se moje prognoze da ćemo do marta gotovo u potpunosti završiti sa pandemijom i rasteretiti bolnice! Izveštaji su takvi da su trenutno u bolnici u Kruševcu 93 pacijenta, a u KC Niš imamo manje od 100 zaraženih. Mislim da će se mere ukidati i da virus neće praviti veće probleme. Konačno se vidi svetlo na kraju tunela. Idu nam bolji dani svakako - kaže prof. dr Janković i dodaje:

- Ovo je bila teška borba! Zdravstveni radnici su bili pod velikim pritiskom. Nekada je nedostatak informacija dovodio do ljutnje pacijenata, zbog čega su "stradali" zdravstveni radnici, koji to nisu zaslužili. U početku je bilo mnogo nepoznanica jer smo se prvi put susreli sa ovakvim virusom. Ne samo mi već ceo svet. I lekari i osoblje, čitav zdravstveni sistem, na neki način igrali su ulogu srpske armije na nekom novom Kolubarskom frontu, dali su sve od sebe da olakšaju ljudima koliko je bilo moguće. Bilo je teško, ali uspeli smo! Odbranili smo čast i dostojanstvo profesije.

Foto: Informer

Da se situacija smiruje i da ćemo malo odahnuti ovog proleća, smatra i komandant Vojne bolnice Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić.

- Najteže je prošlo i to je iza nas! Sada opada broj zaraženih i približavamo se kraju, ali ne smemo zaboraviti da virus neće nestati. On je obezbedio sebi miran suživot sa nama. Ako i dođe do novog udara od jeseni ili zime, intenzitet će biti znatno slabiji - smatra dr Udovičić.

Tuga za kolegama

Na pitanje šta mu je najteže palo u protekle dve godine, koliko je trajala epidemija, on otkriva:

- Nažalost, izgubili smo svoje kolege i to je ono što mi je najteže. Najteže je lečiti nekog koga dobro poznajete. Takođe, imali smo i dosta osoblja koje je lečilo svoje bake, deke, svoje roditelje i svoje najbliže. Poslednji slučaj je naša koleginica, transfuziolog sa VMA, koja je ovde preminula. To je za nas nešto najteže. Da neko koga poznajete 20-30 godina, svaki dan ga viđate na poslu, družite se, oboli od kovida i vi dođete u situaciju da se borite za njegov život.

Onkološki pacijenti su bili najveće žrtve

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) prof. dr Danica Grujičić dodaje da su zbog epidemije imali strašne gubitke dragih ljudi i napominje da su onkološki bolesnici najveće žrtve korone!

- U trenutku kada je u Srbiji registrovan prvi slučaj bila sam na poslu. U porodici užoj i široj nisam nikog izgubila, ali, nažalost, jesam među kolegama i prijateljima. Imali smo strašne gubitke. Nadam se da je ovo zaista kraj pandemije i da ćemo se oprezno i polako vraćati normalnim životima - kaže prof. Grujičić.

Foto: Informer

 

 

Činjenice o koroni

* O vakcinama

Srbija je bila među retkim zemljama sveta koja je u svakom trenutku imala na raspolaganju čak četiri vrste vakcina protiv korone. Građani su mogli da biraju između vakcine "fajzer", "sinforama", "astra zeneke" i "sputnjika V", koji smo 4. juna prošle godine počeli i sami da proizvodimo na "Torlaku".

* O kovid-bolnicama
U rekordnom roku država je napravila tri potpuno nove kovid-bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, koje su zbrinule na desetine hiljada zaraženih pacijenata u protekle dve godine. Pored ove tri bolnice, u kovid sistemu su bile i Infektivna klinika KCS, KBC "Zemun", "Zvezdara", "Bežanijska kosa", "Dragiša Mišović", Institut "Banjica", kao i bolnice širom Srbije.

* O lekovima
Zaraženi pacijenti lečeni su najboljim lekovima, a naša zemlja je među prvima obezbedila dostupnost čak dva leka koja su imala samo neke evropske zemlje. Reč je o "pakslovidu" i "molnupiraviru".

STATISTIKA EPIDEMIJA U SRBIJI

* prvi zaraženi pacijent: 6. mart 2020.
* ukupno talasa: 5
* mutiranih sojeva: 5
* najveći broj testiranih u danu: 39.740 (18. januar 2021)
* najveći broj zaraženih u danu: 19.901 (25. januar 2022)
* najveći broj pacijenata na respiratoru u danu: 353 (17. decembar 2020)
* najveći broj umrlih u danu: 69 (4. decembar 2020)
* najveći procenat zaraženih u odnosu na testirane u danu: 61,36 (24. mart 2020)


Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija