• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.03.2022

13:11

ĐACI, SPREMITE SE! Počinje PISA testiranje, istraživanje će biti sprovedeno u 193 škole u Srbiji!

Društvo

ĐACI, SPREMITE SE! Počinje PISA testiranje, istraživanje će biti sprovedeno u 193 škole u Srbiji!

Podeli vest

PISA istraživanje, čiji je cilj da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, biće u Srbiji realizovano od danas do 18. aprila ove godine

PISA 2022 testiranje će se obaviti na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih, a škole su izabrane metodom slučajnog uzorka, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Tokom testiranja učenici će na računarima raditi zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Rezultati

Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine.

Direktor Žavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović ističe da je od nastavnika traženo da motivišu učenike kako bi istraživanje bilo sprovedeno do kraja, a čiji efekti će se, kaže, videti u narednim godinama.

Ranđelović ističe da je cilj PISA istraživanja, koje je najveće međunarodno istraživanje u obrazovanju, ispitivanje funkcionalnog stanja učenika, odnosno koliko su oni na osnovu znanja koje steknu u školi, spremni za izazove koji ih čekaju.

- To su uglavnom učenici prvih razreda srednje škole i određeni broj njih koji su osmi razred. To je uzrast od oko 7.600 učenika koji će pristupiti izradi testova i uz to popunjavati upitnike, a komplet svih tih informacija će dati pravu sliku o njihovom znanju - rekao je Ranđelović za Tanjug.

Foto: Tanjug

OECD PISA

OECD PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća, koji se sprovodi od 2000. godine.

Na osnovu njega se prati nivo funkcionalne pismenosti koji dostižu petnaestogodišnjaci u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

Srbija je učestvovala u ovim istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine, a trenutno se radi na realizaciji ciklusa planiranog za 2021. godinu, koji je zbog pandemije virusa KOVID19 pomeren za 2022. godinu.

PISA 2022 istraživanje sprovodi Žavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra, precizira se u saopštenju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17