• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv/Informer.rs

14.03.2022

18:52

OVO SU NOVI USLOVI ZA ULAZAK U SRBIJU! ONI moraju da imaju PCR test, a evo koja pravila važe za MALOLETNIKE!

Društvo

OVO SU NOVI USLOVI ZA ULAZAK U SRBIJU! ONI moraju da imaju PCR test, a evo koja pravila važe za MALOLETNIKE!

Podeli vest

Putnici treba da se testiraju pre putovanja, a ne prilikom dolaska u Srbiju

U Službenom glasniku objavljena je najnovija Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, a osim preciziranja ko još mora da nosi masku i podleže kazni za kršenje ove mere, najveći deo ovog propisa odnosi se na ulazak stranih državljana u našu državu.

Foto: AP/Photo

Kako se navodi, stranim državljanima koji dolaze u Srbiju dozvoljen je ulazak samo ako poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati. Mogu ući i osobe koje poseduju EU digitalni sertifikat, bez posedovanja potvrda ili testova, kao i osobe koje imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv kovida 19, koju je izdala javna zdravstvena ustanova Srbije.

Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Srbiju. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti poput kašnjenja, odlaganja leta, polaska autobusa ili voza, onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Srbiju – navodi se u članu 4 ove uredbe.

Foto: Shuterstock

Ovo se ne odnosi na strane državljena i naše, koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao na članove diplomatsko-konzularnog osoblja i članovime njihovih porodica. Ako nemaju negativan test, njima se određuje mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od sedam dana.

Mera iz stava 2. ovog člana prestaje da važi ako lice kome je određena, u periodu trajanja mere, dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Srbiji – navodi se u Uredbi i dodaje da osobama koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država umesto negativnog RT-PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

U članu 5 navodi se izuzetak. Osobe koje imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid 19, koju je izdala javna zdravstvena ustanova Republike Srbije može ući u Srbiju bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili antigen FIA RAPID testa.

Bez PCR i ili antigen testa u Srbiju mogu da uđu i osobe koje su u svojoj zemlji potpuno vakcinisane, ali pod uslovom da naša država ima sa tom zaključen sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv kovid 19 ili postoji faktički reciprocitet o prihvatanju tih sertifikata.

Foto: Pixabay

Kako ulaze maloletnici

Maloletno lice, starosti do 18 godina, može ući u Srbiju, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, i bez prihvaćenog sertifikata o vakcinaciji, ako u Republiku Srbiju ulazi u pratnji lica koje poseduje taj sertifikat.

Odluku o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji ili potvrde o preležanoj bolesti, od strane država koje pravno ili faktički, priznaju sertifikate o vakcinaciji i potvrde o preležanoj bolesti izdate u Srbiji (faktički reciprocitet) donosi Vlada.

Ministarstvo nadležno za spoljne poslove treba da podatke o listi država dostavi ministarstvu nadležnom za poslove turizma koje, na osnovu mišljenja ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, priprema predlog akta za Vladu.

Foto: Rojters

Šta ako je neko sumnjiv

Kada postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti kovid 19, bez obzira na činjenicu posedovanja negativnog testa na prisustvo virusa, posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili posedovanja potvrde o preležanoj bolesti, državljanima Srbije i stranim državljanima koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom može se naložiti i odrediti mera karantina u kućnim uslovima u trajanju najviše do 14 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u laboratoriji zdravstvene ustanove Srbije.

Listu zemalja sa posebnim rizikom objavljuje zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije.

Šta ako neko ima EU digitalni sertifikat

Kako se navodi u članu 10, lice koje poseduje EU digitalni sertifikat, može ući u Srbiju bez posedovanja potvrda ili testova.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija