• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

24.03.2022

14:36

NAŠE JABUKE SE USKORO IZVOZE U INDIJU! Srbija traži NOVA TRŽIŠTA - saznajte koja...

Društvo

NAŠE JABUKE SE USKORO IZVOZE U INDIJU! Srbija traži NOVA TRŽIŠTA - saznajte koja...

Podeli vest

Izvoz jabuka nam je Srbiji u sadašnjoj situaciji stvorio probleme, jer smo ih najviše izvozili u Rusiju. Zato Srbija mora da traži nova tržišta, kao što su zemlje nesvrstanog sveta. Već je spremno da se oko 40 tona jabuka izveze u Indiju

Srbija je veliki proizvođač voća, a među njima značajnu stavku predstavljaju jabuke. Prošle godine u Srbiji je proizvedeno voća oko milion i po hiljada tona, od toga jabuka je proizvedeno  530 hiljada i to je rekordna proizvodnja jabuka u našoj zemlji.

-Od ukupnog izvoza jabuka prošle godine u našu zemlju je stiglo 127 miliona dolara, a najveći deo tih para je stigao od izvoza jabuka u Rusiju, jer je 80 odsto izvoza išlo u Rusiju - navodi za portal Informer.rs Branislav Gulan, član Nacionalnog tima za preporod Srbije, analitičar i publicista.  

 

Proizvodnja traktora

Traktori će se proizvoditi u Bačkoj Palanci, pri čemu će cena od 35 hiljada evra biti prihvatljiva za naše siromašne seljake. Voće se u Srbiji gaji na 193 hiljada hektara i daje godišnju proizvodnju od milion i po tona, te je prošle godine od izvoza stiglo 800 miliona dolara

 

Foto: printskirn/ktv televizija

Gulan: Moramo da se okrenemo nesvrstanima

 

On kaže da nam je izvoz jabuka sada stvorio probleme,jer smo postigli visoku proizvodnju i navikli smo da izvozimo u Rusiju. Zato Srbija sada mora da traži nova tržišta za jabuke, a to će biti bivši nesvrstani svet, kojem se moramo okrenuti.

-Tako da će 60 zemalja bivšeg nesvrstanog sveta biti značajni kupci (uključujući Indoneziju i Indiju) i već se sprema oko 40 tona jabuka da se otpremi u Indiju. U pitanju je veliki proizvođač jabuka ''Eko voće'' u Slankamenu i Kotarac, koji na zalihama imaju oko dve do tri hiljade tona jabuka - veli Gulan za portal Informer.rs

 

Foto:  

Jabuke bi se mogle izvesti u zemlje bivšeg nesvrstanog sveta

 

Prihod od izvoza

 

 

Prošle godine od izvoza voća Srbija je zaradila 800 miliona evra. Takođe, lane Srbija je izvezla kukuruza za 357 miliona dolara, malina za 426  miliona dolara, pšenice za 255 miliona dolara, hrane za pse i mačke  za 147 miliona dolara, ulja od suncokreta za 86 miliona dolara, zamrznutog voća za 94 miliona dolara, sirovog ulja za 98 miliona dolara, jabuka za 127 miliona dolara, šećera za 101 milion dolara, sladoleda za 80 miliona dolara i cigareta za 229 miliona dolara. Ukupan izvoz hrane bio je vredan četiri milijarde  i 900 miliona dolara, dok je uvoz bio blizu tri milijarde, navodi Gulan

 

Gulan ističe da smo prošle godine imali proizvodnju pšenice od 530 hiljada tona, dok nam za ishranu, za robne rezerve i semensku pšenicu treba oko milion i po tona. Pšenica se računa od žetve do žetve, a seljaci su računali da će  nešto da zarade. Inače, naša pšenica se najviše izvozi u Rumuniju (255.000 tona), a drugi kupac je Italija gde je prodato 250.000 tona do 1.marta ove godine, ističe naš sagovornik. 

 

Bonus video:

 

 

 

    


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pijace Srbije: Fiskalni račun se ne izdaje za voće i povrće
Društvo

Pijace Srbije: Fiskalni račun se ne izdaje za voće i povrće

Poslovno udruženje "Pijace Srbije" je u današnjem saopštenju izdatom zbog, kako se navodi, niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktuelne proteste pijačnih prodavaca, naglasilo da registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode nisu obveznici fiskalizacije

15.03.2022

15:08

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija