• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. M. D.

17.03.2022

09:53

Luksuzno i udobno, 200 na sat! Kreće brzi voz - karta u jednom pravcu 300 dinara, za decu prevoz besplatan! Za komfor zadužene stjuardese!

instagram/buducnostsrbijeav

Društvo

Luksuzno i udobno, 200 na sat! Kreće brzi voz - karta u jednom pravcu 300 dinara, za decu prevoz besplatan! Za komfor zadužene stjuardese!

Podeli vest

Vozna karta od Beograda do Novog Sada, brzim "Soko" vozom koji će saobraćati prugom koja će biti otvorena za saobraćaj u subotu 19. marta, kostaće 300 dinara u jednom pravcu tokom promotivnog perioda. Prevoz će na toj relaciji biti besplatan za decu uzrasta do sedam godina koja su u pratnji roditelja

 

- Moramo da vratimo poverenje u železnicu, ljude u vozove i zato na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u narednom periodu cena karte za brze soko vozove iznosiće 300 dinara, a deca uzrasta do sedam godina prevoziće se besplatno u pratnji svojih roditelja - rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Istakao je da će posle 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i 46 godina od puštanja pruge Beograd-Bar konačno biti otvoren jedan kapitalan projekat u železničkoj infrastrukturi.

Kako je rekao, dva najveća grada u Srbiji biće povezana najkvalitetnijom železničkom infeastrukturom, a najbrži vozovi, u Jugoističnoj Evropi, koji će se kretati brzinom od 200 km/h, ići će od Beograda do Novog Sada.

Luksuzno i udobno

Putnici će bez dužeg čekanja i stajanja u redu moći da kupe kartu na tri načina, odnosno putem jedinstvene aplikacije "Srbija voza", na novim kartomatima postavljenim u železničkim stanicama ili na blagajnama.

Dragana Stanković iz "Srbija voza" kaže da "Štadlerove" elektromotorne garniture imaju po 314 mesta.

- Reč je o najekskluzivnijim elektromotornim garniturama koje saobraćaju i u pojedinim evropskim zemljama, a mi smo prvi u regionu koji imamo takve vozove. Za putnike dabl-dekera biće obezbeđena hrana, a osim kondukterki i konduktera, za dodatni komfor biće zadužene stjuardese i stjuardi koji će kao u avionu prodavati kafu, sokove, grickalice, salate i sendviče. Putnici će ove proizvode moći da kupe i u bifeu. Račun za osveženje moći će da plate gotovinom ili karticom - objašnjava naša sagovornica.

Foto: Zoran Sinko

Stankovićeva dodaje da će putovanje vozom biti jedinstveno iskustvo, jer moderni dabl-deker ima najsavremeniju opremu.

- Ulazak u voz omogućava 12 kliznih vrata na električni pogon, a zanimljivo je i to što se u vozu nalaze i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, mesta za parkiranje bicikla, aparati za kafu i sokove i specijalan prostor za presvlačenje beba. U vozu će biti besplatan internet, a pojedina sedišta imaju dodatno osvetljenje za čitanje u toku vožnje - dodaje ona.

Činjenice o brzom vozu

  • dužina kompozicije: 100 metara
  • širina: 2,8 metara
  • visina: 4,6 metara
  • brzina: do 200 km/h
  • broj sedišta: 314

Kondukterka Katarina Jurišić (26): Ostvario mi se san!

Mlada kondukterka Katarina Jurišić (26) jedna je od desetak žena koje će, u potpuno novoj uniformi i sa novim znanjima stečenim na obukama, putnicima u brzim vozovima pružati najbolju uslugu. Ponosno kaže da je ovo ostvarenje njenog sna i da nije mogla ni da zamisli da će Srbija imati toliko savremena vozila na svojim prugama.

- U "Srbija vozu" kao kondukterka radim dve i po godine. Nisam ni sanjala da ću imati privilegiju da budem u sastavu ljudi koji će se voziti najsavremenijim vozom. Za nekoliko dana ostvariće se san svih železničara. Moj posao nije lak, jer se radi i danju i noću, a u pokretu smo i po 12 sati. Međutim, u ovakvim vozilima i nama će biti lakše. Dobili smo potpuno novu opremu, a posebno se radujem što se karte više neće otkucavati tradicionalno "zumbanjem", već smo dobili mobilni čitač, zahvaljujući čemu će se karte daleko lakše očitavati - kaže Katarina.

Ona dodaje da je na obuci za brzi voz morala da savlada način šminkanja, pravljenja frizure, držanja tela i odnosa sa putnicima, jer novi vozovi zaslužuju najbolje osoblje:

- Naše nove uniforme su teget boje sa crvenim detaljima. Imamo suknje ili pantalone, dok će žene na glavi imati tokice, a kondukteri kape. Takođe, obavezne su i ešarpe ili kravate sa logom "Srbija voza".

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17