• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

22.03.2022

07:00

POČELO! RODITELJI PREKO E-UPRAVE ZAKAZUJU TESTIRANJE DECE! Upis u školu za 65.000 prvaka!

Pixabay

Društvo

POČELO! RODITELJI PREKO E-UPRAVE ZAKAZUJU TESTIRANJE DECE! Upis u školu za 65.000 prvaka!

Podeli vest

U prvi razred upisuju se deca koja do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina

Upis dece u prvi razred osnovne škole počeo je juče, a roditelji mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje budućih prvaka putem usluge e-Zakazivanje na portalu e-Uprava.

Praktično i brzo

Upis đaka preko e-Uprave rasteretio je roditelje da ne gube vreme obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije
Branko Ružić

Očekuje se da će od jeseni u školske klupe prvi put sesti oko 65.000 dece, a u prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina i rođeno je od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. godine.

Najviše prvaka u Vinči

Beograd ima 202 osnovne škole, a prošle školske, 2021/22. godine, u njih je upisano 16.919 prvaka. Najviše učenika prvog razreda, oko 300, upisano je u OŠ "Nikola Tesla" u Vinči.

Zakazivanje termina

Osim elektronskim putem, termin za testiranje može se zakazati i direktnim odlaskom u školu, putem telefona ili imejla. Svaka osnovna škola u obavezi je da ponudi datum i satnicu za upis i testiranje dece u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Foto: Beoinfo

Branko Ružić

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kaže da je elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred.

KORACI ZA UPIS PUTEM E-UPRAVE

* Kreiranje naloga na portalu e-Uprava
* Pokretanje usluge
* Podnošenje prijave
* Odabir škole u padajućem meniju
* Popunjavanje podataka o detetu
Napomena: Obavezno ostaviti broj telefona kako bi škola mogla da kontaktira sa roditeljima

- Upis đaka preko e-Uprave rasteretio je roditelje da ne gube vreme na obilazak šaltera i prikupljanje dokumentacije. Uvođenje e-Zakazivanja termina za upis u osnovne škole i testiranje deteta zahtevalo je povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje skoro 30 različitih informacionih sistema - kaže Ružić.

Najvažnije je da, kada u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji dovedu dete, oni dotad završavaju sve što je vezano za upis. To znači da nije potreban nijedan papirni dokument, kao što je izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa ili dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. U školu je obavezno doneti samo lekarsko uverenje, ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Deca se, po pravilu, upisuju u školu kojoj teritorijalno pripadaju prema mestu stanovanja, međutim, kao i svake godine, pojedini roditelji imaju potrebu ili želju da svoje buduće đake upišu u osmoletku po svom izboru. Oni su molbe već predali do 1. februara, a škola je dužna da ih do 30. marta obavesti o svojoj odluci. Beogradske osnovne škole primile su 2.258 ovakvih zahteva.

Vanteritorijalni upis prvaka
ŠKOLA OPŠTINA BROJ ZAHTEVA

OŠ "Milan Đ. Milićević" Voždovac 104
OŠ "Lazar Savatić" Zemun 98
OŠ "Josif Pančić" Banovo brdo 91
OŠ "Jovan Ristić" Palilula 80

Tražene škole

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i socijalnu zaštitu, najviše molbi dobila je voždovačka OŠ "Milan Đ. Milićević", zemunska "Lazar Savatić", "Jovan Ristić" na Paliluli i "Josif Pančić" na Banovom brdu. U Lazarevcu i Mladenovcu nije bilo ovakvih zahteva.

Toni Milivojević, direktor OŠ "Milan Đ. Milićević", koja je ove godine najpopularnija škola, kaže da će se mnogi roditelji razočarati, jer ova škola nema dovoljno kapaciteta kako bi svima koji su predali molbu bila ispunjena želja.

- Škole su u obavezi da prvo upišu decu koja teritorijalno pripadaju toj školi, pa onda ostale. Naša škola je nova i sređena, sa opremljenim učionicama i kabinetima, imamo odličan nastavni kadar i mnogobrojne vanškolske aktivnosti, kao što su sport, šah, jezici, gluma, slikanje... - kaže Milivojević.

Nedoumice

Roditelji na portalu e-Uprava mogu da pronađu i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova za sve eventualne nedoumice oko upisa.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17