• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.03.2022

15:46

PROLEĆNE APRILSKE KIŠE, PESAK IZ SAHARE...! Ovo je detaljna prognoza za narednih 10 dana: Evo kada stižu PLJUSKOVI!

Pexels/Informer

Društvo

PROLEĆNE APRILSKE KIŠE, PESAK IZ SAHARE...! Ovo je detaljna prognoza za narednih 10 dana: Evo kada stižu PLJUSKOVI!

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu vremensku prognozu za narednih 10 dana

Meteorolog Ivan Ristić kazao je za Informer.rs da nas u narednih 10 dana očekuje dolazak takozvanih prolećnih aprilskih kiša.

- Polje visokog vazdušnog pritiska iznad Evrope, koje je dominiralo u prethodnom periodu, slabi i jača ciklonska aktivnost u prizemlju i na visini, što će usloviti naglu promenu vremena: padavine u gotovo svim delovima Evrope. Ovo označava i kraj veoma sušnog perioda i dolazak takozvanih prolećnih apriliskih kiša - kaže meteorolog Ristić.

Foto: Tanjug

Stiže nam i vazduh iz severne Afrike

Kako kaže Ristić, prve kapi kiše u našoj zemlji se očekuju u noći između srede i četvrtka, a one će sa sobom doneti i vazduh iz severne Afrike u kom ima peska i prašine iz Sahare.

- Naša zemlja će se narednih dana nalaziti na prednjoj strani ciklona sa jakim jugozapadnim strujanjem po visini. Taj vetar osim vlažnog vazduha iz Mediterana, doneće i vazduh iz severne Afrike u kome ima peska i prašine iz Sahare i on će da pada zajedno sa kišom. Ipak u pitanju su mnogo manje količine nego prošlog puta u martu. Prve kapi kiše u našoj zemlji se očekuju u noći izmedju srede i četvrtka - ističe meteorolog.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić meteorolog

Od četvrtka, 31. marta, oblačno povremeno sa kišom u većem delu zemlje. Očekuje se da ponegde padne i više od 20 litara kiše po metru kvadratnom. Maksimalna temperatura u postepenom padu.

Za vikend osetno zahlađenje

- Između subote, 2. aprila i nedelje, 3. aprila, doći će do prodora hladnog vazduha iz srednje Evrope i osetnijeg pada temperature praćeno jakim severozapadnim vetrom. Usled osetnijeg pada temperature pojava susnežice i snega moguća je i u nižim predelima. Maksimalna temperatura u nedelju, 3. aprila, kretaće se od 4 do 8 stepeni C, daleko ispod proseka za ovo doba godine - kaže Ristić.

Promenljivo aprilsko vreme

Foto: Beta

- U ponedeljak, 4. aprila, posle hladnog jutra, u većini mesta biće suvo i malo toplije, osim na jugu Srbije, gde može biti i slabijih padavina. Postepen porast temperature od utorka, 5. aprila. Iz dana u dan biće sve toplije, pa će maksimalne temperature u drugoj polovini naredne nedelje ponovo prelaziti 15 stepeni C.  Novo jače naoblačenje sa kišom i manjim padom temperature se očekuje krajem sledeće nedelje. Dakle sve u svemu veoma promenljivo aprilsko vreme - zaključio je meteorolog Ristić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija