• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.04.2022

09:23

NASTAVNIK VIKAO NA UČENIKA, OBARAO GA SA STOLICE, UDARAO... Ovo su procedure u slučaju nasilja u školama, evo šta je posao ustanove, a šta prosvetnog inspektora!

Društvo

NASTAVNIK VIKAO NA UČENIKA, OBARAO GA SA STOLICE, UDARAO... Ovo su procedure u slučaju nasilja u školama, evo šta je posao ustanove, a šta prosvetnog inspektora!

Podeli vest

Nastavnik Osnovne škole "Branislav Nušić" u Smederevu brutalno je povukao učenika sa stolice, udarao ga i vikao na njega, a ovo fizičko nasilje zabeleženo je u četvrtak u odeljenju 8. razreda

Od tada su i nastavnik i učenik na bolovanju, a škola je pokrenula postupak koji će dovesti do suspenzije profesora. Procedure su u toku, kako saznaje Telegraf.

Škola je o incidentu obavestila nadležnu školsku upravu, a saznanja o događaju ima i gradska prosvetna inspekcija koja će postupati narednih dana.

Foto: Pixabay

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da postoji procedura prema kojoj škole treba da postupaju u slučajevima nasilja.

- Sistem zaštite od nasilja i diskriminacije u obrazovanju ima jasne procedure i on podrazumeva da ustanova obrazovanja reaguje na nasilje, ali i da sistematski i kontinuirano radi na prevenciji nasilja i diskriminacije. Tim koji ima svaka škola, a koji je posebno zadužen za zaštitu od nasilja, svake godine planira preventivne aktivnosti na nivou cele škole kroz izradu godišnjeg programa zaštite od nasilja - navode iz Ministarstva za Telegraf.rs.

Foto: Printsceen

Kako dodaju, prosvetni inspektor, na osnovu predstavke građana ili po obaveštenju drugih institucija, kontroliše rad i postupanje škole i Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i utvrđuje da li su škola i Tim postupili u skladu sa Protokolom postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja propisalo je ovim Protokolom procedure postupanja škola u slučaju sumnje ili saznanja o svim oblicima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Detaljno su propisani sadržaji i način sprovođenja preventivnih i interventnih aktivnosti, uslovi i načini za procenu rizika, načini prevencije i zaštite, kao i praćenje efekata preduzetih mera i aktivnosti - zaključuju iz Ministarstva prosvete.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija