• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

11.04.2022

07:00

DA SE NE ZABORAVI! Zoran Perović, heroj bitke na Košarama, sa ranjenom glavom nastavio da se bori!

Informer

Društvo

DA SE NE ZABORAVI! Zoran Perović, heroj bitke na Košarama, sa ranjenom glavom nastavio da se bori!

Podeli vest

Prošle su 23 godine od kada su hrabri vojnici Vojske Jugoslavije sprečili neprijatelje da uđu u našu zemlju

 

Prošle su 23 godine od bitke na Košarama, kada su hrabri vojnici Vojske Jugoslavije 67 dana herojski odolevali napadima nadmoćnijeg protivnika i sprečili ga da uđe na teritoriju naše zemlje. Na golobrade mladiće koji su branili karaulu na granici Srbije i Albanije tada su se zajedničkim snagama ustremili teroristička OVK, regularna vojska Albanije, plaćenici, i NATO pakt, koji ih je danonoćno bombardovao.

17 kopči

Još mi zarasla rana stoji na glavi, ušivali su me na više mesta, ukupno 17 kopči
Zoran Perović

U jednoj od najstrašnijih i najslavnijih borbi u našoj istoriji život je izgubilo 108 junaka, koji su dali život da agresorska čizma ne bi kročila na našu dedovinu.

HEROJI SA KOŠARA DOBILI IKONU! Oni su živote dali braneći Srbiju od NATO zločinaca i Albanaca (FOTO)

Foto: Informer

Dali život za Srbiju

Jedan od naših heroja, Zoran Perović iz čačanskog sela Ostra preživeo je ovu bitku o kojoj se danas uči na časovima istorije. Na Košare je došao kao redovan vojnik, nišandžija. U svojoj ispovesti ovaj junak se i posle više od dve decenije seća svih strahota koje je preživeo, ali i drugara koje je izgubio.

- Pucaju teroristi, gađaju nas "crnom strelom", koja baca dva kilometra, i kad je završena pucnjava, zovemo drugare da pođemo. Jedan se ne javlja, bio je pogođen u kičmu i odmah je umro, već je počeo da se hladi. Drugi je bio živ, pogođen u ključnu kost. Nas četvorica stavili smo ga u šatorsko krilo i nosili tri kilometra do naših položaja. Bio je sumrak, nismo imali konopac, pa nam je krilo izmicalo iz ruku. Morali smo na krajeve da ubacimo kamen ili drvo da ne isklizne iz šake - priseća se Zoran.

Foto: Informer

Živeo teško, pešačio 22 km kako bi uštedeo za kuću

Javnost je o Zoranu Peroviću saznala pre više godina iz priče novinara Gvozdena Nikolića o jednom skromnom čoveku iz Ostre koji pešice ide u 22 kilometra udaljeni Čačak jer štedi novac da bi počeo da gradi kuću. Nosio je na leđima džak od 40 kilograma koncentrata. Odmah je usledila pomoć sa svih strana. Lokalni privrednici nabavili su poljoprivredne mašine, a grad se postarao za kuću. Zoran danas mirno živi u svom rodnom selu i ostaće upamćen kao neko ko se nikada nije požalio na svoju sudbinu.

Perović pamti i dan kada je ranjen, kao i činjenicu da je želja da se odbrani domovina kod svakog od naših vojnika bila toliko jaka da se on samo dan nakon buđenja iz kome vratio na front.

- Drugog dana borbi bio sam u krevetu u jednoj kući gde smo bili smešteni, kad su počele da padaju bombe. NATO nas je zasuo kasetnim bombama. Prvo pukne jedna, pa onda još pet za njom. U jednom trenutku na glavu mi se obrušila greda. Srušio sam se. Samo sam utonuo u mrak i dva dana ležao u komi, u poljskoj bolnici. Probudili su me saborci, a bolničari su mi pomogli oko rane na glavi. Zavili su mi ranu, prenoćio sam sedeći, i sutradan odmah otišao na položaj, za nišan trocevca kalibra 20 milimetara. Srećom, izvukao sam se. Još mi zarasla rana stoji na glavi, ušivali su me na više mesta, ukupno 17 kopči. I dan-danas osećam smetnje, česte bolove, muči me nesanica... - iskren je on.

Foto: Informer

Neravnopravne snage

Prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije i bivši načelnik Uprave pešadije Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore, general-major Milorad Stupar istakao je da su se naši vojnici herojski borili i tako omogućili da dođe do rezolucije 1244.

- Kopnenu vojsku agresora činili su pripadnici OVK, regularne vojne snage Republike Albanije i plaćenici potpomognuti NATO instruktorima. Nisu uspeli da probiju odbranu naših kopnenih snaga i zbog toga smo dobili Rezoluciju UN-a 1244, koja garantuje teritorijalni integritet SRJ-a, a kasnije Srbije. Vojska Srbije i Crne Gore položila je ispit u odbrani zemlje, bez obzira na to što je agresor bio beskonačno nadmoćniji. Za NATO agresora je bio neprihvatljiv broj žrtava koje bi morali podneti da su njihove snage ušle u kopneni boj. Koliko je ta vojska Srbije i Crne Gore bila moćna, pokazuje i činjenica da su posle 42 dana NATO snage razbile Irak, a nas ni posle 78 dana i 22.000 tona sručenih bombi nisu uspeli pomeriti sa položaja. Za razliku od Ukrajinaca, koji se ovih dana brane po gradovima, mi smo naše položaje branili na granici sa Albanijom i nismo se pomakli ni za pedalj. Neprijatelj se 1999. godine iznenadio jedinstvenim otporom našeg stanovništva i vojske - decidiran je Stupar.

Foto: Informer


 

Vulin: Ponosan sam što smo sačuvali dela heroja sa Košara

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oglasio se povodom godišnjice bitke na Košarama i istakao da je ponosan što je deo vlasti koja je oživela uspomenu na naše heroje.
- Ponosan sam što sam bio saborac Aleksandra Vučića kada smo ratnike sa Košara i Paštrika uveli u udžbenike i sačuvali njihova besmrtna dela u spomenicima, filmovima i nazivima ulica. Ali iznad svega sam ponosan na to što sam deo politike koja naše heroje, našu u agresiji NATO pakta pobijenu decu nije još jednom ubila članstvom u NATO paktu i priznavanjem Kosova - jasan je Vulin.

Foto: Informer

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZAPAD UCENAMA ŽELI DA U BEOGRADU POSTAVI ANTIRUSKU VLAST, BAŠ IH BRIGA ŠTA SU NA IZBORIMA REKLI SRBI! Čeka nas istorijska bitka!
Politika

ZAPAD UCENAMA ŽELI DA U BEOGRADU POSTAVI ANTIRUSKU VLAST, BAŠ IH BRIGA ŠTA SU NA IZBORIMA REKLI SRBI! Čeka nas istorijska bitka!

Lažna slika se namerno stvara da je u Srbiji na dnevnom redu glavno političko pitanje kakva će biti beogradska vlast i ko će upravljati Parking servisom i kanalizacijom u glavnom gradu. Nemojmo biti naivni, suština cele igre je da je neko na Zapadu rešio da se ucenama okrene kormilo Srbije od Rusije i da se zemlja izruči na tacni NATO alijansi

10.04.2022

16:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija