• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

12.04.2022

07:00

Cenovnik za roditelje - KOLIKO NOVCA TREBA IZDVOJITI ZA MATURSKO VEČE

Informer

Društvo

Cenovnik za roditelje - KOLIKO NOVCA TREBA IZDVOJITI ZA MATURSKO VEČE

Podeli vest

Roditelji treba da izdvoje između 20.000 i 95.000 dinara da bi svoje dete spremili za matursko veče. Cene maturskih večeri u hotelima i restoranima od 2.400 u Nišu, do 8.390 dinara u Beogradu

Proslave velike mature u srpskim hotelima i restoranima poskupele su za 20 odsto u odnosu na period pre koronavirusa!

Krediti

Ima mnogo roditelja koji podižu keš kredite da plate matursko veče
Milorad Antić

Spremanje za matursko veče i sama proslava roditelje u Srbiji koštaće od 20.000 dinara, pa do čak više od 95.000 dinara!?!

Foto: Informer

Najskuplje su, svakako, večernje haljine, markirana odela, obuća i sređivanje kod frizera, kozmetičara i šminkera, dok su cene same proslave u hotelima i restoranima od 2.400 dinara u Nišu, do 8.390 dinara u Beogradu (pogledajte tabele).

Osmaci slave u holu škole!

Mali maturanti prošle godine kraj osnovne škole slavili su u školskim dvorištima i holovima škola zbog epidemije koronavirusa i mera koje su bile tada na snazi. Ova praksa nastaviće se i ove godine, jer je Ministarstvo prosvete proslave u restoranima i hotelima zabranilo, pa će osmaci malu maturu slaviti u fiskulturnim i svečanim salama unutar svojih škola ili u školskom dvorištu.

- Roditelji đaka će za proslavu male mature plaćati samo ketering i piće, a učitelji će organizovati program za decu, kao što su video-prezentacije, prikladna muzika ili priredba - kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla".

Podižu kredite

Milan D. iz Beograda ovog juna moraće da odvoji čitavo malo bogatstvo kako bi svoju ćerku opremio za maturu.

- Samo matursko veče je 8.390 dinara, a znamo svi da svaka devojčica to veče želi da izgleda najlepše moguće. Tu su i haljina i cipele, torbica, nakit, frizura, šminka, nokti... Sve ono što svaki roditelj želi da ispuni svom detetu. Kada sve to saberem, sigurno ćemo potrošiti više od 40.000 dinara. Tu treba dodati i novac koji moramo da damo deci za piće i kompletan provod za to jedno veče - ispričao nam je Milan i dodao:

Foto: Informer

- Pored maturskog bala, tu je i maturska ekskurzija, koja je oko 250 evra, a onda i polaganje vozačkog ispita, koje je oko 1.000 evra. Kada sve to spojite, zaista je mnogo para za sve te, kada pogledate, osnovne izdatke jednog deteta od 18 godina.

Cene

Cene mature za devojke:

  • Haljina 8.000-50.000
  • Cipele/sandale 4.000-10.000
  • Torbica 3.000-12.000
  • Profesionalna šminka 3.500-8.000
  • Frizura 1.700-4.500
  • Manikir 1.600-2.500
  • Proslava mature 2.400-8.390

* ukupno 24.200-95.390

Cene mature za mladiće:

  • Odelo 10.000-30.000
  • Košulja 3.000-6.000
  • Cipele 5.000-10.000
  • Kaiš 2.000-5.000
  • Proslava mature 2.400-8.390

* ukupno 22.400-59.390

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da su maturska slavlja preskupa i da predstavljaju veliki udar na roditeljski džep, jer niko od njih ne želi da liši svoje dete tog zadovoljstva!

- Roditeljima treba da izdvoje između 20.000 i 95.000 dinara da bi svoje dete spremili za matursko veče! U luksuznim hotelima i restoranima u Beogradu proslava košta od 7.500 do 8.500 dinara i to je poskupelo za oko 20 odsto u odnosu na godine pre koronavirusa. Ako ovim cenama dodamo novac koji se izdvaja za haljine, odela, obuću, za sređivanje frizura i šminke i dodatno piće koje deca tamo naručuju, dolazimo do ozbiljne cifre za roditeljski budžet. Mnogima nije lako da izdvoje toliko novca, pa znam dosta slučajeva da podižu čak i keš kredite ne bi li sve ovo pokrili - ističe Antić i dodaje da su u školama u unutrašnjosti cene maturskih proslava daleko povoljnije.

Foto: Informer

Đaci su u većini beogradskih gimnazija izabrali da maturu proslave u hotelu "Hajat".

- U ponudi su dva paketa po cenama od 7.600 i 8.200 dinara. U oba paketa ulazi piće dobrodošlice, aperitiv na stolu i šampanjac za zdravicu, kao i još tri alkoholna pića potpuno besplatno. Tu je takođe i večera na bazi švedskog stola, koja je na raspolaganju maturantima tokom cele večeri, kao i dva benda i di-džej, koji će svirati do kraja proslave - kažu u ovom hotelu i dodaju da je jedina razlika između ova dva paketa što u skuplju varijantu ulazi neograničena konzumacija bezalkoholnih pića, dok se alkohol plaća.

Luksuzno i skupo

Sa željom da se pokažu pred svojim vršnjacima, mnogi maturanti za odlazak na matursko veče iznajmljuju limuzine, oldtajmere i luksuzne automobile. Iznajmljivanje limuzine za deset osoba na sat vremena košta minimum 100 evra, oldtajmera od 100, a luksuznih automobila od 40 do 100 evra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17