• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

12.04.2022

19:33

(VIDEO) NIKAD ZABORAVITI, NIKAD OPROSTITI! HEROJI NE UMIRU, NEPRIJATELJI IH PAMTE, A MI?! Posada monitora Drava nije ustaknula, a bilo ih 100 na jednog...

Tanjug

Društvo

(VIDEO) NIKAD ZABORAVITI, NIKAD OPROSTITI! HEROJI NE UMIRU, NEPRIJATELJI IH PAMTE, A MI?! Posada monitora Drava nije ustaknula, a bilo ih 100 na jednog...

Podeli vest

Pripadnici Vojske Srbije obeležili su godišnjicu potonuća rečnog monitora „Drava", koji je potopljen na današnji dan 1941. godine nakon herojske borbe sa daleko nadmoćnijim nacističkim snagama.

U spomen na poginule članove posade održana je komemorativna svečanost na poziciji potonuća broda na Dunavu kod Čelareva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Uz zvuke brodskih sirena i počasni pozdrav brodske straže, vence je u Dunav sa broda Rečne flotile spustila delegacija Vojske Srbije i unuke slavnog komandanta „Drave", poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića.

MASKE SU PALE! MISTERIJA JAČANJA RUBLJE KRIJE SE U SRCU EU - OVO SU TAJNI MANEVRI! Francuzi otkrili tajnu koju Evropa želi da sakrije po svaku cenu!

Delegacija Vojske Srbije položila je venac i kraj spomen-biste Aleksandra Berića na mesnom groblju u Belegišu, 90 kilometara nizvodno od potonuća broda, gde počivaju zemni ostaci ovog heroja Aprilskog rata.

Foto: Tanjug

SRBIJIO, NJIH MORAŠ DA PAMTIŠ Delegacija Vojske Srbije odaje počast herojima sa monitora Drava

Rečni monitor „Drava" je imao junačku posadu i neprijatelju je naneo osetne gubitke, sve do konačnog obračuna, u zoru 12. aprila 1941. godine, kada je nakon neravnopravne borbe protiv nemačkih aviona i pogibije većine članova posade potonuo na 1287. plovnom kilometru Dunava.

Podsetimio, Na 1287. plovnom kilometru reke Dunav 12 aprila 1941. godine, na ratnom zadatku, potonuo je Rečni monitor "Drava". 

Sudbinu broda podelila je njegova slavom ovenčana posada, na čelu sa komandantom poručnikom bojnog broda Aleksandrom Berićem. 

KOGA JE BRIGA ZA GAS I NAFTU, AMAN! RUSIJA, UKRAJINA, SAD, EU SU NEBITNI, UMIREMO JER NEMA VODE! Važno je da građani shvate šta se zaista dešava... Ovo je prvi put u istoriji da...

Složno kao jedan, odlučni do kraja i sigurni u pravednost i čestitost borbe, junaci sa "Drave" borili su se do poslednjeg. U polučasovnoj borbi poginulo je 76 članova posade, koji su hrabro branili slobodu i čast otadžbine sa reke i ostavili u amanet nama i budućim generacijama svetao primer požrtvovanja i patriotizma u odbrani zemlje. 

Komandant monitora "Drava" poručnik bojnog broda I klase Aleksandar Berić izvršio je časno svoju komandantsku dužnost, ne želeći da napusti svoj tonući brod i pozdravljajući državnu zastavu u stavu mirno, našao se na dnu Dunava sa njim. Da se ne zaboravi!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija