• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

14.04.2022

09:20

RODITELJI OGORČENI! CENE ĐAČKIH IZLETA PAPRENO SKUPE! Tri dana na Zlatiboru košta kao letovanje u Grčkoj u junu!

Društvo

RODITELJI OGORČENI! CENE ĐAČKIH IZLETA PAPRENO SKUPE! Tri dana na Zlatiboru košta kao letovanje u Grčkoj u junu!

Podeli vest

Ekskurzije i izleti po Srbiji za osnovce i decu predškolskog uzrasta koštaju i više od obilazaka Budimpešte, Beča ili Istanbula...Tri dana na Zlatiboru skuplje je nego letovanje u Grčkoj u junu mesecu!

Ekskurzije i izleti po Srbiji za osnovce i decu predškolskog uzrasta koštaju često više od obilazaka Budimpešte, Beča ili Istanbula! Novac koji traže za tri dana na Zlatiboru, može da pokrije 10 dana letovanja u Grčkoj u junu i to sa sve prevozom!

Roditelji su ogorčeni cenama đačkih izleta, koje su paprene u odnosu na ono što se deci nudi. Tako, na primer, trodnevno putovanje beogradskih osnovaca do Niša košta više od 15.000 dinara, do Zlatibora 17.000, a do Kladova čak 19.000 dinara!

Nerealne cene

Zbog nerealno visokih cena ekskurzija i rekreativnih nastava, društvena mreža Tviter usijala se od negativnih komentara besnih roditelja. Na bahatost škola i turističkih agencija prva je ukazala jedna mama iz Beograda, koja ostala šokirana kada su dobili ponudu za put.

- Da li je normalno da ekskurzija, dva noćenja, od Beograda do Niša sa obilascima i nazad košta 11.800 dinara?! Pa ja sam put do Barselone četiri dana platila 140 evra?! - napisala je ova Beograđanka, a zatim se javila još jedna majka, koja je dodala da su to isto putovanje u njihovoj školi platili čak 15.390 dinara!?!

Odmah su nastavili da se nižu komentari drugih roditelja koji, svi odreda, smatraju da su cene nerealne.

Među lavinom postova moglo se videti da ekskurzija sa dva noćenja do Zlatibora uz obilaske košta više od 17.000 dinara, dok se, recimo, izlet od šest sati trajanja do etno-sela Babina Reka plaća 3.860 dinara.!?!

MUP: Rigorozne kontrole školskog prevoza

U cilju zaštite bezbednosti dece i nastavnika, u narednom periodu kontrolisaćemo da li prevoznici poštuju odredbe Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, imajući u vidu da predstoji period đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Organizator prevoza dužan je da najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja prevoza obavesti policiju o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih osoba koje putuju, kako bi saobraćajna policija mogla blagovremeno da izvrši kontrolu svih autobusa i vozača - kažu u MUP.

Takođe, pojedine škole, pišu roditelji, imale su ekskurzije i do Bajine Bašte koje su sa jednim noćenjem koštale, verovali ili ne, čak 10.000 dinara. Javili su se i oni čija deca idu u vrtiće, gde su sedam dana u selu Katići, kod Ivanjice, platili 26.450 dinara.

Istini za volju, bilo je u ovim prepiskama i onih roditelja koji smatraju da su cene u redu i da ne postoji dovoljno novca kojim bi se platile dnevnice učitelja i vaspitača, koji vode 20 i više dece i brinu o njima.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da stoji činjenica da roditelji plaćaju velike sume novca za ekskurzije i izlete, ali da su i troškovi turističkih agencija, odnosno organizatora tih putovanja veliki, znatno veći nego kada se organizuje obično turističko putovanje.

- Turističke agencije koje organizuju đačka putovanja zarade samo oko deset odsto od ukupne cene. Ono što najviše podigne iznos aranžmana jesu dnevnice nastavnika, koje idu od 500, pa do nekoliko hiljada dinara po detetu dnevno. Tu su i dnevnice lekara koje takođe ulaze u aranžman. Na sve to plaćaju se i porezi, pa je cena na kraju baš visoka. Međutim, i roditelji vole da im deca budu u boljem smeštaju, pa tako uglavnom insistiraju na skupim hotelima, čija je cena, normalno, daleko viša od klasičnih dečjih odmarališta - ističe Seničić.

Foto: Informer

Aleksandar Seničić

On dodaje da je sezona ekskurzija u aprilu, maju, oktobru i novembru i da su ove godine najčešće destinacije koje će deca posetiti Zlatibor, Zlatar, Divčibare i Sokobanja.

Velika odgovornost

Osnovna škola "Veselin Maleša" u Beogradu raspisala je javnu nabavku za izbor najboljeg ponuđača za organizaciju ekskurzije, a direktorka Nataša Matić kaže za Informer da očekuje više cene dečjih putovanja u odnosu na prethodne godine i da roditelje već boli glava.

- Zainteresovanost đaka je velika, a predstavnici roditelja i nastavnika razmatraju sve ponude za realizaciju ekskurzija i, naravno, biraju najpovoljnije. Mnogim roditeljima je problem da plate putovanja, a ove godine su i kratki rokovi za to. S druge strane, izleti i ekskurzije deo su najlepših priča iz učeničkih klupa, pa se roditelji dovijaju kako znaju i umeju to da priušte deci - objašnjava Matićeva i dodaje:

- Naravno da su dnevnice za nastavnike i učitelje koji vode decu visoke, ali to nije nimalo lak posao, pogotovo što jedan predavač vodi ceo razred, odnosno oko 30 učenika za koje je lično odgovoran.

Šta ulazi u cenu ekskurzija

* smeštaj u hotelu
* troškovi prevoza
* dnevnica vozača
* dnevnica učitelja ili nastavnika
* dnevnica dežurnog lekar
* usluge vodiča i agencije
* porez

Dnevnice nastavnika po detetu

* izlet (1 dan) 400-500 dinara
* rekreativna za vreme raspusta 3.000-5.000 dinara
* rekreativna nastava (od 7 do 10 dana) 2.000-4.000 dinara
* ekskurzije (od 2 do 3 dana) 500-2.000 dinara

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Voša

pre 2 godine

Najviše tu zaradi direktor. Isključivo on/ona bira agenciju. A ne bira ih po lepoti ...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija