• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.04.2022

10:48

TUMOR OD 17 KG I PREČNIKA POLA METRA! Hirurzi na VMA operisali čak PET SATI, evo kako je otkriven! (FOTO)

VMA

Društvo

TUMOR OD 17 KG I PREČNIKA POLA METRA! Hirurzi na VMA operisali čak PET SATI, evo kako je otkriven! (FOTO)

Podeli vest

Hirurzi Vojnomedicinske akademije predvođeni potpukovnikom dr Miroslavom Mitrovićem i pukovnikom doc. dr Milanom Jovanovićem odstranili su redak tumor velikih dimenzija - 17 kilograma i prečnika 50 centimetara

Tumor je rastao dve godine i pacijentu u potpunosti ispunjavao desnu polovinu trbuha pružajući se od jetre do dna male karlice, zahvatajući desni bubreg i ureter.

Pacijent je imao najpre tri ciklusa hemioterapije, a zatim je uspešno opersian 4. aprila i već je otpušten na kućno lečenje.

- U pitanju je izuzetno maligni tumor koji može da raste do velikih dimenzija. U pitanju je pacijent koji ima 57 godina a pred ve godine osetio je simptome u vidu nelagodnosti, a zatim i bola u trbuhu. To je naročito bilo izraženo prilikom savijanja, a kako je vreme odmicalo i simptomi su se pogoršavali - objasnio je dr Jovanović:

Foto: VMA

 

- Tumor je zaista bio kompleksan i operacija je traja pet sati. Rizično je bilo jer se naslanjao na vitalne krvne sudove poput aorte i donje šuplje vene. Sva creva su bila potisnuta na levu stranu trbuha zbog čega je imao problem i sa varenjem.

Kako kaže dr Jovanović, pacijent se sada oporavio, jede, pije, oseća se lakše, jer ipak je 17 kilograma izvučeno iz njegovog tela. Potpukovnik dr Miroslav Mitrović istakao je da je VMA osposobljen da radi veoma kompleeksne intervencije poput ove, piše Blic.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija