• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

16.04.2022

07:41

DANAS JE LAZAREVA SUBOTA! Na Vrbicu obavezno ispoštujte ove običaje, a jednu stvar nikako nemojte raditi!

Društvo

DANAS JE LAZAREVA SUBOTA! Na Vrbicu obavezno ispoštujte ove običaje, a jednu stvar nikako nemojte raditi!

Podeli vest

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih.

To je videlo mnogo ljudi, pa se vest o čudu Hristovom proširila na sve strane. Lazar je potom živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde je i sahranjen.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom "Hristov prijatelj". 

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu. Zato se današnji praznik zove i Vrbica.

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu po podne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

Foto: Beta

 

Narodni običaji

Danas se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potopi u vodu da prenoći, a sutra ujutru se, na Cveti, ukućani njome umivaju.

Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

S obzirom na to da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

Naravno, slavska trpeza je uvek posna. Današnji praznik najavljuje sutrašnji - Cveti, kada je Isus Hristos svečano ušao u Jerusalim. 

Mnoge porodice ovaj dan slave kao krsnu slavu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivana

pre 2 godine

Srecna krsna slava i imendan na svi koji slave u dobro zdravlje,sreca,mir u dusi i srca i blagoslov.Amin

Svetovid

pre 2 godine

Staroverski običaj od pre nametanja ideologije judeo hrišćanstva,koje su sakrili i smislili pričom o nekom lazaru.Zatrudnela je zemlja ugrejana vaskrslim Suncem ,a vrba je prva koja se probudi tom toplom inicijacijom ?.Sav satanizam i paganizam je u crkvama oslikan ritualima .Staro vera Srba je živa vera koja slavi i obožava život sa svim na zemlji i na nebu,i To živo hiljadu godišnje stvaranje niko ne može skriti niti prepraviti .Bog je delima napisao naj istinitiju bibliju samo o tome treba promisliti ,i ne dozvoliti nikakvim majmunima da čoveka koji poseduje razum i svest pravi idiotom.Pa kažu ;-budite moje ovce ja ću voditi brigu o vama,pa ako ste ovce prepustite im se jer su pametniji od vas crkvenih vernika.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija