• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2022

18:27

REVOLUCIJA U MEDICINI! Doktori rekonstruišu srce životinja! Telo više neće odbacivati organ EVO O ČEMU SE RADI!

Pixabay

Društvo

REVOLUCIJA U MEDICINI! Doktori rekonstruišu srce životinja! Telo više neće odbacivati organ EVO O ČEMU SE RADI!

Podeli vest

U Teksaškom institutu za srce, dr Doris Tejlor i njen tim rade na razvoju regenerativne metode za rekonstrukciju srca

Dr Tejlor je pionir u stvaranju "srca duhova" - životinjskih srca kojima su oduzete originalne ćelije i ubrizgane matične ćelije kako bi se stvorilo personalizovano srce.

"Srce duha" se dobija čišćenjem svih ćelija donora dok ne ostane protein koji se zove skela.

 

 

Ovo srce je spremno za infuziju matičnim ćelijama primaoca transplantacije, tako da će to biti novo srce. Odnosno, može rasti novo srce koje nije u opasnosti da bude odbačeno.

Tim dr Tejlor je već stvorio kucajuće srce pacova i svinje.

Neće biti odbačeno zbog matičnih ćelija

Istraživači veruju da ljudska srca, baš kao i životinjska, neće biti odbačena jer će biti napravljena po meri koristeći matične ćelije primaoca.

To znači da budući pacijenti sa transplantacijom neće morati da uzimaju lekove protiv odbacivanja i neće morati da trpe neželjene efekte koji prate te lekove: povećan rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i otkazivanja bubrega. Neće morati da se podvrgnu desetinama biopsija srca. I neće morati da brinu o bolu, vremenu i trošku druge transplantacije.

- A dobra stvar u vezi ove tehnologije je to što će raditi sa bilo kojim organom ili tkivom. Dakle, ne radi se samo o srcima. Bubrezi, jetra, pluća, pankreas. I oni će se uzgajati - kazala je dr Tejlor.

Podsetimo, nedavno je u bolnici u Merilendu izvršen revolucionarni eksperiment kada je čoveku po imenu Dejvid Benet presađeno srce od svinje. Nažalost, Benet je preminuo nekoliko dana nakon operacije, a nije poznat tačan uzrok smrti.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija