• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

18.04.2022

07:00

VIŠE OD 3.000 NASTAVNIKA TRAŽI ZAŠTITU SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI! Đaci u Srbiji svoj jezik uče najmanje u Evropi!

mpn.gov.rs

Društvo

VIŠE OD 3.000 NASTAVNIKA TRAŽI ZAŠTITU SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI! Đaci u Srbiji svoj jezik uče najmanje u Evropi!

Podeli vest

Učenici u Francuskoj imaju čak deset časova francuskog jezika nedeljno, što je dva i po puta više nego što srpska deca uče srpski

Đaci u osnovnim i srednjim školama u Srbiji imaju najmanji broj časova srpskog jezika i književnosti u Evropi, u proseku samo četiri nedeljno!

Nedovoljno!

Neznanje maternjeg jezika sa sobom povlači i nerazumevanje drugih predmeta
Jasna Janković, profesorka srpskog

Njihovi vršnjaci u Francuskoj imaju dva i po puta više časova francuskog, čak deset nedeljno. Odmah iza njih su Austrijanci sa devet časova nemačkog i Poljaci sa sedam časova.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je manji broj časova srpskog jezika i književnosti doveo do toga da naša deca ne znaju da govore i izražavaju svoje misli i osećanja, broj reči kojima se služe jako je mali, a rezultati testova male i velike mature već godinama su poražavajući.

Foto: Informer

Ne znaju ni osnovno

Zbog toga je Društvo za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu podnelo inicijativu Ministarstvu prosvete sa više od 3.000 potpisa prosvetnih radnika za uvođenje natpredmetnog statusa srpskog jezika i književnosti što, između ostalog, podrazumeva povećanje broja časova u osnovnim i srednjim školama.

- Traži se povećanje za po jedan čas u svim osnovnim i srednjim školama. To je dovoljno za početak. Rezultate svakako ne možemo videti odmah, mora da prođe neko vreme, a onda ćemo videti da li se situacija popravila - kaže za Informer Jasna Janković, profesorka srpskog jezika i član Nacionalnog prosvetnog saveta.

Naša sagovornica dodaje da u Srbiji đaci do petog razreda osnovne škole imaju pet časova, a da taj broj s višim razredima pada na četiri časa nedeljno.

- U srednjim stručnim školama srpski jezik svodi se na samo tri časa nedeljno, a u dualnom obrazovanju na samo dva časa. Možda najdrastičniji podatak jeste taj da se na studijama stranih jezika na domaćim fakultetima ne predaje maternji jezik! Nešto je bolja situacija u gimnazijama, ali nedovoljno dobra - kaže Jankovićeva.

Foto: Shutterstock

MINISTARSTVO PROSVETE: Više časova ne znači i kvalitetniju nastava

Kao odgovor na inicijativu, Ministarstvo prosvete zatražilo je od nadležnih institucija predlog kako da se poboljša aktuelni status predmeta srpski jezik i književnost. Međutim, oni smatraju da samo povećanje nedeljnog fonda časova srpskog jezika i književnosti neće značiti automatski i kvalitetniju nastavu i omogućiti bolje rezultate u funkcionalnom opismenjavanju učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

- Nastavnik je taj koji ima ključnu ulogu u ostvarivanju kvalitetnog obrazovanja. Planovi i programi nastave i učenja jesu važni, ali u ostvarivanju njihovih željenih dometa presudnu ulogu ima nastavnik na svim nivoima obrazovanja. Zbog toga smatramo da je ključni izazov da se uspostavi uspešniji sistem razvoja nastavnog kadra - navedeno je u odgovoru resornog ministarstva.

Loši rezultati

Ona navodi da se u Srbiji već 18 godina radi međunarodno PISA testiranje učenika i da se godinama nalazimo na 45. mestu od 79 zemalja sveta. Od šest prolaznih ocena koje postoje na ovom testu, učenici iz Srbije ocenjeni su dvojkom za razumevanje pročitanog teksta!?!

- Moramo nešto da promenimo! I rezultati male mature pokazuju nam da đaci ne znaju srpski jezik, ne znaju šta znači reč buzdovan?! Što je najgore, nije u pitanju samo neznanje maternjeg jezika, već ono sa sobom povlači i nerazumevanje drugih predmeta. Koliko je važno poznavanje srpskog jezika vidi se u praksi, gde su učenici koji dobro vladaju maternjim jezikom spremniji za učenje svakog drugog gradiva. U suprotnom, oni ne razumeju nastavu ostalih predmeta i nisu u stanju da objasne ono što su čuli ili učili - napominje Jankovićeva i dodaje:

- Koliko je situacija alarmantna, pokazuje podatak da je čak jedna trećina petnaestogodišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismena! Oni ne znaju oba pisma, mešaju ćirilicu i latinicu, ne znaju osnovne računske operacije. To najbolje pokazuje koliko naša deca ne znaju srpski jezik.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Ja mislim da bi, pored povećanja časova srpskog jezika, bio red da se na mesto ministra obrazovanja postavljaju kompetentniji ljudi, a ne politički kadrovi prema ključu raspodele ministarskih resora. Ako se traži kvalitetan nastavnik za postizanje obrazovno-vaspitnog cilja, valjda tako treba da se pođe i od čelnih ljudi u Ministarstvu prosvete.

Zoran

pre 2 godine

Treba da trazite zastitu Srpskog jezika i u Subotici i sl. gradovima. Zao mi je ali neznam Madjarski. Ako treba ucicu iako zivim u Srbiji. Ako trazis posao prvi uslov je da znas Madjarski. Sta reci.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17