• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

21.04.2022

07:00

KRIZA U UKRAJINI DOBRA ZA POLJOPRIVREDNIKE U ŠUMADIJI! Ratari sve više sade OVU biljku!

Informer

Društvo

KRIZA U UKRAJINI DOBRA ZA POLJOPRIVREDNIKE U ŠUMADIJI! Ratari sve više sade OVU biljku!

Podeli vest

Ratari u Šumadiji masovno povećavaju zasade pod suncokretom, jer tu vide priliku za dobru zaradu

Razlog za to je što su Ukrajina i Rusija najveći svetski proizvođači semena suncokreta i izvoznici suncokretovog ulja, ali zbog sukoba ne mogu da ostvare dovoljno isporuka na svetsko tržište.

Zbog toga ratari u Šumadiji koriste priliku da povećaju površine pod suncokretom uprkos najzastupljenijim kulturama u ovom delu Srbije, kao što su kukuruz i pšenica.

Porodica Najdanović iz Cerovca kod Kragujevca generacijama živi od zemlje i obrađuje oko 300 hektara, a iako je setva ovog proleća najskuplja do sada, primenjuju punu agrotehniku.

- Da bismo očekivali neki prinos, odradili smo poljoprivrednu tehniku i nabavili đubrivo, hemiju i seme. Sve smo odradili kako treba. Povećali smo površine pod suncokretom na 20 hektara i nadamo se možda nekoj boljoj ceni - kaže Radiša Najdanović.

Foto: Informer

Dobroj žetvi te uljarice nadaju se i drugi ratari, ali računicu ne izvode, kako kažu, dok ne vide rod.

- Moramo da obrađuju mnogo veće površine da bi nešto moglo da ostane. Uvek je ta proizvodnja rizična, jer se samo ulaže, a nikad ne znate šta ćete u stvari imati na kraju. Neki put se dešavalo da budemo u minusu, neki put smo na nuli, ali postoji šansa i da se dobro zaradi - kažu Najdanovići.

Osluškuju tržište

Ljiljana Vuksanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac kaže da su poljoprivrednici zadovoljni prihodom od suncokreta:

- Prošle godine ova uljarica je najbolje podnela ekstremno visoke temperature i sušu, mnogo bolje nego kukuruz i soja. Ratari osluškuju dešavanja na tržištu i prilagođavaju strukturu setve. Zato će se na parcelama u Šumadiji ove godine žuteti više cvetnih glavica nego lane.

Inače, Ukrajina i Rusija su najveći proizvođači suncokreta i suncokretovog ulja, koje ovih dana dostiže rekordnu cenu na svetskim berzama.

Foto: Informer

I u Srbiji je dobra cena prošlogodišnjeg roda i iznosi 62 dinara za kilogram, a poljoprivrednici procenjuju da s obzirom na to da je sve poskupelo, ovogodišnja cena suncokreta trebalo bi da bude viša od 100 dinara.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija