• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

03.05.2022

07:00

SRPSKA IGRA PRESTOLA! TURBULENCIJE U DOMU KARAĐORĐEVIĆA! Princ Petar se odrekao "krune", Aleksandar besan!

beta/privatna arhiva princa Petra Karađorđevića

Društvo

SRPSKA IGRA PRESTOLA! TURBULENCIJE U DOMU KARAĐORĐEVIĆA! Princ Petar se odrekao "krune", Aleksandar besan!

Podeli vest

Petar III Karađorđević (42) u majčinoj palati u Sevilji objavio da se odriče prava na presto u korist mlađeg brata Filipa. Otac Aleksandar besan što je 'abdikaciju' objavio u Španiji

Princ Petar III Karađorđević (42), najstariji sin princa Aleksandra II i unuk kralja Petra II, odrekao se 'krune' u korist svog mlađeg brata Filipa (40)!

Kraljević Petar je odluku o abdikaciji potpisao prošle nedelje u Sevilji, u palati svoje majke, brazilske princeze Marije da Glorije od Orleansa i Braganse. Srpski dvor je razočaralo to što je Petar ovaj čin obavio daleko od Srbije, i bez prisustva oca, koji se oporavlja od operacije kičme u Londonu.

U saopštenju za javnost Petar je naglasio da je u interesu dinastije da princ naslednik živi među svojim narodom, a da je njegov brat Filip život svoje porodice već vezao za Srbiju, dok će on nastaviti da živi u Španiji.

- Obaveštavam vas da sam ja, kraljević i princ naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi starešine kraljevskog doma Srbije i Jugoslavije... - navodi se, između ostalog, u pisanoj izjavi.

Slučaj Đorđa Karađorđevića

Princ Đorđe Karađorđević, prvi sin kralja Petra I i Zorke, ćerke crnogorskog kralja Nikole I, odrekao se prava na presto u korist mlađeg brata Aleksandra.

Đorđe je bio prestolonaslednik Kraljevine Srbije od 1903. do 1909. godine, kada se odrekao krune. Njegovoj abdikaciji je prethodio incident na dvoru u kome je on smrtno ranio svog slugu, što je znatno doprinelo narušavanju njegovog ugleda i pritisku javnosti za njegovo povlačenje.

On je i jedini član dinastije Karađorđević koji je ostao da živi u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata i koga su komunisti sahranili u Aleji zaslužnih građana.

Kraljević Petar dan pre abdikacije zvanično je o svojim planovima obavestio svog oca, ali i patrijarha srpskog Porfirija. Prestolonaslednika je ova vest u najmanju ruku razočarala, ali razbesnela! Upućeni nisu nimalo iznenađeni, s obzirom na to da se zna da su odnosi u kraljevskoj porodici dosta narušeni otkako se Aleksandar oženio princezom Katarinom, sa kojom njegovi sinovi nikako nisu našli zajednički jezik.

Foto: beta/privatna arhiva princa Petra Karađorđevića

Vanbračna ćerka?

Petar III nosio je titulu kraljević od Srbije, a abdikacijom se 'odrekao svih prava za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni', iako kraljević zvanično nema dece (!?!).

Međutim, ova dilema razrešena je nakon što se pojavila informacija da Petar u Londonu ima vanbračnu ćerku!? Kako tvrde upućeni na dvoru, Petar je pre sedam godina dobio ćerku iz vanbračne veze sa jednom Britankom, a dete je priznao, viđa ga, i plaća alimentaciju. Potvrdu ove informacije do zaključenja ovog izdanja nismo mogli da dobijemo.

Ovo nije prvi skandal princa Petra. On je dvor 'obrukao' pre nekoliko godina, kada su u javnost isplivale njegove sramne fotografije načinjene u pijanom stanju. Ipak, najstrašnija od svih bruka koje su godinama potresale srpsku kraljevsku porodicu bila je kada je najmlađi sin prestolonaslednika, Aleksandar III, na društvene mreže 'okačio' fotografije na kojima se ljubi sa drugim muškarcem.

Svedoci Petrove abdikacije

* princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse, Petrova majka i prva supruga princa Aleksandra
* očuh Ignasio, vojvoda od Segorbe
* brat, princ naslednik Filip i princeza Danica
* polusestra Soul, grofica od Ampurijasa
* Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća
* Nikola Stanković, šef kabineta princa naslednika
* jeromonah Mikel, starešina Crkve Svetog arhangela Mihaila u Palma de Majorki

Za razliku od braće, princ Filip se oduvek ponašao pristojno, oženio se Srpkinjom Danicom, ćerkom svetski priznatog slikara Milana Cileta Marinkovića, s kojom je 2018. dobio i sina Stefana. Ovaj dečak je prvi Karađorđević koji se posle 90 godina rodio na tlu Srbije.

Razočarani otac

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević nije mogao da sakrije bes i tugu zbog odluke sina prvenca. U svom saopštenju je upozorio na to da nije ispoštovana tradicija.

- Želim mu sve najbolje u budućnosti, dobro zdravlje i svu sreću. Cenim njegovu iskrenost u vezi sa teškom odlukom koju je doneo. Ovo pitanje jeste prebrzo pokrenuto, u trenutku kada se, zbog ranije preuzetih obaveza, nalazim u inostranstvu. Nažalost, ovako ključan i važan postupak nije sproveden kako treba, u skladu sa tradicijom i normama kraljevske porodice, kao i porodičnim pravilnikom napisanim u vreme kraljevine, a koga svi članovi kraljevske porodice treba da se pridržavaju - napisao je razočarani Aleksandar i dodao:

Foto: Tanjug

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević

- Ovaj događaj i prateća procedura nisu se odigrali u Kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše Svete Crkve i uz učešće Krunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine.

Trenutna nasledna linija

1. Aleksandar II Karađorđević
starešina kraljevskog doma
rođen 1945.

2. Filip I Karađorđević
rođen 1982.

3. Stefan I Karađorđević
rođen 2018

MIHAILO KARAĐORĐEVIĆ: Filip će dati izuzetan doprinos našoj zemlji

Princ Mihailo Karađorđević, sin Tomislava Karađorđevića i unuk kralja Aleksandra I, među prvima je poslao čestitku bratancu Filipu.

- Duboko verujem da će Filip životom u Srbiji i svojim zalaganjem dati izuzetan doprinos našoj zemlji, našem narodu i našem društvu. Tokom proteklih godina imao sam prilike da se uverim u Filipove iskrene namere i istinsku brigu za napredak srpskog naroda, u Srbiji i van nje. Moja supruga Ljubica i ja ćemo nastaviti da pružamo svoju podršku Filipu i Danici kako bismo zajedno radili na opštem dobru i napretku - rekao je on.

Mihailo sa suprugom Ljubicom i ćerkom Natalijom živi na Oplencu.

LJUBODRAG GRUJIĆ: Potpisao abdikaciju gde mu je najprijatnije

Dvorski heraldičar i član Krunskog saveta Ljubodrag Grujić, koji je prisustvovao ovoj ceremoniji, kaže da je ova abdikacija unutrašnja stvar porodice Karađorđević.

- Nema tu nikakvih političkih konotacija. Trebalo bi reći da je odaziv političkih partija da podrže prava novog princa naslednika Filipa veliki. Princ Petar je veoma povučen čovek, koji je dugo razmišljao o abdikaciji. Meni se čini da je njegova prvenstvena želja bila da ovo bude vrlo mala i zatvorena ceremonija. On nije pozvao oca da dođe iz razloga što je ovaj bio u Londonu i imao je operaciju kičme. Preko njihovih svedočanstva ja znam da je abdikacija usmeno prihvaćena. Žao mi je što to nije učinjeno u Srbiji, već u Sevilji, ali princ Petar je tražio da to bude tamo gde je njemu najprijatnije - napominje Grujić.

MILE BJELAJAC: Privatna stvar Karađorđevića

Istoričar i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac objasnio je da su promene redosleda nasleđa deo kulturne prošlosti i tradicije u Srbiji, s obzirom na to da je naša država Ustavom definisana kao republika.

- U sadašnjim političkim okolnostima u Srbiji, abdikacija Petra Karađorđevića je privatna stvar porodice. Smatram da će Filip Karađorđević imati mogućnost da svoje prezime i tradiciju kuće Karađorđevića upotrebi u korist današnje Srbije i njene budućnosti, kao i da svoju zemlju promoviše na kraljevskim okupljanjima u Evropi - rekao je Bjelajac.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija