BUREK JE NA BALKAN PRVO STIGAO U NIŠ KRAJEM 15.VEKA! DANAS MLADI PEKARI IZ GRADA NA NIŠAVI ODLAZE U OVU ZEMLJU

pixabay

19:00 Društvo 0

Informer/KCN online | 04. 05. 2022.

BUREK JE NA BALKAN PRVO STIGAO U NIŠ KRAJEM 15.VEKA! DANAS MLADI PEKARI IZ GRADA NA NIŠAVI ODLAZE U OVU ZEMLJU

Majstori pekari najčešće iz Niša idu da rade u Sloveniju. U poslednje vreme pakuju kofere odmah nakon završene škole, jer su zarade kod komšija, za niške uslove, prilično dobre

Za burek bi moglo da se kaže da je omiljena srpska hrana. Jedu ga svi: stari, mladi, deca... Pre svega za doručak, ali i za večeru.

Mnogi, posebno mlađi, reći će vam da je idealan obrok kada se noću vraćate kući iz grada. Međutim, pravih, dobrih majstora za burek sve je manje. U proizvodnji se sve više koriste mašine. Tako je svuda u Srbiji, pa i u Nišu, srpskoj prestonici bureka, prenosi KCN online.

Slabo interesovanje za posao pekara 

U niškoj Prehrambeno-hemijskoj školi, već decenijama se obrazuju učenici za posao pekara. Sa nekoliko odeljenja spalo se na samo 15 učenika po godini, što je, kažu iz Unije privatnih pekara niškog regiona izuzetno malo.

Duga tradicija

Majstori pekari najčešće odavde idu za Sloveniju, u poslednje vreme  odmah nakon završene škole, jer su njihove zarade, za niške uslove, prilično dobre.

Prema nekim istorijskim izvorima, burek je na Balkan prvo stigao upravo u Niš, kada se znameniti istambulski pekar Mehmed Oglu 1498. godine doselio ovde.

Od tada receptura i način pripreme se nisu promenili. Ljubitelji bureka kažu da je razlika između mašinski spremljenog i ovog, ovako ručno umešenog ogromna.

Da li će i ovde mašine potisnuti čoveka na uštrb ukusa i kvaliteta - videćemo.

Marko ostao u Nišu

printscreen youtube

Marko Grozdanović

Marko Grozdanović je pekar, buregdžija. Nišlije vole burek koji on pravi, pa je pekara uvek puna mušterija. Za njega ovaj posao nije naporan i nema neke posebne tajne.

Iako mlad, Marko je imao sreću da otvori svoju pekaru i da radi za sebe. Za svoje kolege, buregdžije, kaže da su u Nišu veoma tražene, da rade uglavnom na procenat i da je zarada za sve uglavnom ista.

Bonus video:


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.