• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

04.05.2022

21:46

TITO JE OVAJ SRPSKI GRAD ODUVEK MRZEO! Ovo mesto je jedino u Jugoslaviji koje je izbegavao, a neplanirano u njemu bio čak 7 puta!

Društvo

TITO JE OVAJ SRPSKI GRAD ODUVEK MRZEO! Ovo mesto je jedino u Jugoslaviji koje je izbegavao, a neplanirano u njemu bio čak 7 puta!

Podeli vest

Josip Broz Tito je, tokom 35-godišnje vladavine Jugoslavijom, na čitavom području SFRJ izbegavao samo jedan grad - i to srpski

U njemu je bio čak sedam puta, ali uvek u prolazu. Uvek je to bilo usput, na putu ka Užicu. Istoričari smatraju da je krivac tome činjenica da ga je Broz do kraja života doživljavao kao blizak Ravnogorskom pokretu.

U njegovim očima Čačani su uvek bili, tvrde istoričari, četnici. Valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme "Na planini, na Jelici". S druge strane, prema izveštajima policije Kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine, Čačak je bio ocenjivan kao ozloglašeno "komunističko leglo".

Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta dok stariji Čačani još pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi tretirani kao protivnici režima uvek preventivno stavljani u pritvor i po sedam dana ranije.

Foto: RINA

Čačak

Etiketu buntovničkog grada i mesta za izbegavanje zapečatila je situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, verovali ili ne, nestalo struje!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perun

pre 1 godinu

mrzio, neplanirano bio 7puta, i eto neplanirano i ljude zatvaralo 7dana ranije neplaniranog dolaska... hahahaha koja se vi poturceni vlasi stoka hahaha vas triba kolektivno istrijebiti ili poslat u mandzuriju , izmadju rusa i kieza i uzivajte hahaha

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija