• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.05.2022

08:37

LEKARI IZNELI ALARMANTNE ČINJENICE! Ne propada samo MOZAK od kovida, ovo su posledice virusa na SVIM ORGANIMA!

Društvo

LEKARI IZNELI ALARMANTNE ČINJENICE! Ne propada samo MOZAK od kovida, ovo su posledice virusa na SVIM ORGANIMA!

Podeli vest

Pandemija kovida donela je brojne komplikacije, simptome i posledice ljudima širom sveta. Reč je o virusu koji se još uvek istražuje, a najnovija studija donela je iznenađujuće rezultate

Reč je o studiji naučnika sa Univerziteta Kembridž koja je dokazala da korona može smanjiti koeficijent inteligencije i ostariti mozak za čak 20 godina.

Ljudi, koji su primljeni u bolnicu sa virusom, mogli su da pretrpe oštećenje mozga koje traje duže od šest meseci.

Foto: mod.gov.rs

Pacijenti sa težom kliničkom slikom trpe najgore posledice

Kako navode lekari, tada takvi pacijenti imaju problema da pronađu prave reči, treba im više vremena da obrade informacije ili imaju kraći fokus pažnje. Pacijenti koji imaju težu kliničku sliku, trpe najgore posledice.

Doktor Boris Kamenov, imunolog, istakao je da smo zaboravili da brinemo o zdravlju, a korona nas je samo podsetila da se vratimo tome.

- Vrlo je interesantno da treba uvek samo Britanci da nam kažu nešto. Kao što je bilo za vitamin D, kada su rekli da on nije dobar, sve dok Izraelci nisu izneli nove studije u kojima kažu suprotno. Kovid izaziva teška oštećenja na svakom organu. Ako napadne mozak, urušiće imunitet, ako napadne srce, bubrege, tu ćemo imati posledice. Imamo i ranije, priču o autizmu, priču o deci koja ne mogu da progovore, a vezano je za imuni sistem - kaže dr Kamenov u jutarnjem programu.

Foto: printscreen

Dr Boris Kamenov

Profesor dr Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu istakao je da je u osnovi cele priče u pitanju jedna sistemska bolest.

- U momentu kada je pandemija bila aktuelna mi smo spasavali živote, bolest je bila veoma nepredvidiva, a sada je došlo na red da analiziramo dugotrajne posledice. Ako se pohrani u mozgu, napadaće imuni sistem, ako napadne srce, onda je tu fokus, bubreg. Nepredvidivo je gde će se posle ispoljiti u najgorem svetlu. Miokarditis, išijas, sve su to bile posledice mesecima posle korone, koje su se ponavljale. Veoma je nejasno šta se dešavalo tokom ove dve godine. Ovaj virus se nije ponašao po knjigama. Patofiziologija je bila veoma nepredvidiva. Ako se korona ne zaleči na pravi način, može da izazove ogromne posledice po mozak i celo telo - kaže dr Jakovljević.

Foto: printscreen

Dr Vladimir Jakovljević

Dr Boris Kamenov je istakao da virusi ostaju u organizmu i da mogu da se reaktiviraju u svakom momentu.

- To je kao sa gripom. Niko ne može da kaže da li će i kada će da se reaktivira. Sigurno je da omikron koji je mnogo zarazniji, a manje patogen, doveo je do toga da se mnogo ljudi zarazi i da se stekne imunitet. Ova nova mutanta je na neki način porazila i vakcinu i virus. Mislim da je to dosta povoljno uticalo da se taj virus suzbije - kaže Kamenov.

Dr Jakovljević je naveo da je prevencija najvažnija u borbi protiv bilo koje bolesti, prenosi Kurir.

- Ovo je trebalo da nas navede da stavimo prst na čelo i da se zapitamo šta nam je zaista važno.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija