• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2022

15:19

SRBIJA ISPITUJE EFEKTE VAKCINA PROTIV KOVIDA! Evo zbog čega smo u prednosti u odnosu na ostale zemlje sveta!

Društvo

SRBIJA ISPITUJE EFEKTE VAKCINA PROTIV KOVIDA! Evo zbog čega smo u prednosti u odnosu na ostale zemlje sveta!

Podeli vest

Ispitanici će biti podvrgnuti ispitivanju pre primanja vakcine, a zatim periodično nakon primanja prve doze, a nakon ovoga, ispitivaće se i efekti "buster" doza

Od početka pandemije koronavirusa, Srbija je jedna od retkih zemalja, ako ne i jedina, koja je imala u ponudi sve testirane i odobrene vrste vakcina, naparavljene različitim tehnologijama, vekrorska, u koju spadaju Sputnjik V i Astrazeneka, bazirana na mrtvom virusu - Sinofarm i tzv. mRNK vakcine, kao što su Fajzer i Moderna, a Medicinksi fakultet u Beogradu prema odluci Vlade Srbije, učestvovaće u projektu sa još 22 zemlje o tome kakav je efekat svake od ovih vakcina.

Imunitet va kovid 19 stečen imunizacijom, imaće Medicinski fakultet u Beogradu kao i sazananja o efikasnosti svake od navedenih vakcina ispitivanjem koje će se sprovesti u projektu "Vakselerejt", a pod okriljem Evropske komisije.

Studija će se raditi na osnovu uzoraka iz seruma gde će se uspostavljati nivo antitela i imunog odgovora, navodi profesorka dr Ljiljana Denić Marković, rukovodilac studije i predsednik Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, a prenose Novosti.rs.

Foto: Pixabay

Ispitivanje efikasnosti vakcina

Zdravstvo u Srbiji podiže se na zavidni nivo

Za ovaj projekat predviđeno je 900 ispitanika koji će biti četiri puta testirani, gde će se uzorak seruma analizirati prvi put pre primanja vakcine, sledeći, nakon 15 dana od prve doze, zatim šest i dvanaest meseci nakon prve vakcinacije, a zatim će se ispitivati i efikasnost "buster" doza. 

Profesorka Denić Marković ističe da je odaziv na vakcinaciju sada znatno manji, ali očekuje s jeseni da će se broj povećati jer, kako kaže, sa pandemijom još nismo završili.

"Vakselerejt" projekat u kome učestvuje 22 zemlje, Srbija se ističe zbog širokog spektra ponude vakcina, a saznanja do kojih istraživači budu došli biće primenjljiva na celu zemlju. 

Kako dr Denić ističe, u ovoj studiji manje će se ispitivati ćelijski imunitet kod učesnika jer je to skupa metoda koja zahteva detaljniji pristup i radiće se samo u Beogradu.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17