• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.05.2022

08:59

MISTERIOZNI VIRUS KOJI KOSI DECU IMA 9 SIMPTOMA! Srbija čeka rasplet slučaja devetogodišnjaka, a evo šta se dešava kada se dete zarazi!

Društvo

MISTERIOZNI VIRUS KOJI KOSI DECU IMA 9 SIMPTOMA! Srbija čeka rasplet slučaja devetogodišnjaka, a evo šta se dešava kada se dete zarazi!

Podeli vest

Akutni hepatitis, odnosno akutno oštećenje jetre za sada nepoznatog uzroka, koji je SZO označila kao „misteriozni virus“ pogodilo je više od 200 dece u 20 zemalja širom sveta. Dok se čekaju rezultati ispitivanja iz sveta, u Srbiji se prati slučaj jednog devetogodišnjaka koje smešten na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić, međutim, trenutno nema potvrde da je u pitanju takav tip virusa

Ipak, lekari objašnjavaju da sindrom akutnog oštećenja jetre poznat još od 1995. godine, te da se ne može reći da se radi o nečem potpuno novom i nepoznatom. Međutim, dok se istraživači iz sveta ne oglase i kažu o čemu se tačno radi, naši lekari apeluju da nema mesta panici, već da je potrebno održavati higijenu, kako ruku tako i hrane koju deca konzumiraju.

Infektolog-hepatolog, prof.dr Ivana Milošević, zamenik direktora Infektivne klinike UKCS objasnila je da je prirodno da su roditelji zabrinuti, ali da nema mesta panici.

- Radi se o akutnom hepatitisu, akutnom ostećenju jetre, za sada nepoznatog uzroka. Upravo je to ono što intrigira medicinsko javno mnjenje i javnost uopšte. Prema saopštenju SZO i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kod oko 43 odsto dece izolovan je neki od adenovirusa, najčešće adenovirus 41. Ne može se sagurnošću reći da je taj virus uzrok bolesti, jer je široko raspostranjen među decom, a daje uglavnom respiratorne i gastrointestinalne simptome. Za uzročnikom se još uvek traga, smatra se da je malo verovatno da postoji veza za SARS-CoV-2, razmatraju se i neinfektivni razlozi bolesti (izlaganje nekom toksinu, način ishrane, putovanje u neko područje), ali sve su to za sada radne hipoteze - izjavila je profesorka Milošević.

Foto: printscreen

Dr Ivana Milošević

Na naše pitanje koliko se razlikuje „misteriozni“ hepatitis od A, profesorka objašnjava da je zapravo hepatitis A benigna bolest.

- Hepatitis A je benigna bolest, koje ekstremno retko ima tešku formu i to kod odraslih. Kod dece je po pravilu u pitanju blaga bolest koja može da prođe sasvim asimptomatski, posebno kod male dece. Upravo je to osnovna razlika kod novoopisanog hepatitisa, jer su upravo u toj populaciji opisane teške forme bolesti, kod oko 10 odsto obolele dece - objasnila je profesorka Milošević.

Lekari, još jednom apeluju da Srbija ima stručnjake i Infektivnu kliniku koja kada je lečenje hepatitisa u pitanju, ima tradiciju dugu 100 godina, te podsećaju da nema mesta strahu.

Oporavak od hepatitisa

Mikrobiolog i virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler Dodao je da problemi sa jetrom ne moraju da budu samo infektivne prirode, već da njih mogu izazvati različiti lekovi, hrana i posledice trovanja.

- Misteriozno je jer ne može sa sigurnošću da se kaže da je to adenovirus, ali eto on je do sada najviše osumnjičen, treba pratiti nova istraživanja i rezultate tih istraživanja - kazao je Šekler.

Foto: printscreen

Dr Milanko Šekler

Kada je reč o načinu oporavka dece od hepatitisa, Šekler kaže da je potrebno mirovanje, povećan oprez i kvalitetnija ishrana, kao i da mesecima i nedeljama budu bez fizičke aktivnosti.

- Jednostavno davanje šanse organizmu da se sam izbori sa tim, nema neke specijalne terapije još uvek - kazao je on.

CDC: Generalno gledano stopa i dalje niska

Najmanje 109 dece obolelo je uključujući petoro umrlih od „misterioznih slučajeva“ hepatitisa sa nepoznatim uzrokom, saopštili su u petak zvaničnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zvaničnici su priznali da povećanje broja slučajeva može biti alarmantno, ali generalno gledano, stopa teških slučajeva pedijatrijskog hepatitisa je i dalje prilično niska.

- Važno je zapamtiti da je ozbiljni hepatitis kod dece retkost, čak i uz potencijalni porast slučajeva o kojima danas izveštavamo - rekao je dr Džej Batler zamenik direktora za zarazne bolesti u CDC-u.

Foto: Tanjug

Zvaničnici su naglasili da je ovo situacija koja se razvija, a istraživači uveliko rade na tome kako bi dobili više podataka.

- Iako retko, deca mogu imati ozbiljan hepatitis, a nije neuobičajeno da uzrok bude nepoznat. Identifikovano je 109 pacijenata koja se ispituju u proteklih sedam meseci. Nisu svi slučajevi noviji, a neki od njih mogu na kraju ispasti da nisu povezani sa trenutnim istraživanjem - rekao je Batler.

Simptomi hepatitisa

  • Dijareja
  • Bol u stomaku
  • Mučnina, povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Slabost, malaksalost
  • Povišena temperatura, groznica
  • Bol u kostima i mišićima
  • Promena boje stolice (svetla)
  • Promena boje mokraće (tamna)

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija