• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/informer.rs

19.05.2022

17:47

ČESTRDESET  RASELJENIH PORODICA IZ PEĆI I PRIŠTINE DOBILO POMOĆ ZA POVRATAK! Petar Petković i Goran Rakić obećali im APSOLUTNU PODRŠKU!

Kancelarija za Kosvo i Metohiju

Društvo

ČESTRDESET RASELJENIH PORODICA IZ PEĆI I PRIŠTINE DOBILO POMOĆ ZA POVRATAK! Petar Petković i Goran Rakić obećali im APSOLUTNU PODRŠKU!

Podeli vest

Četrdeset porodica raseljenih iz Peći i Prištine dobilo je podršku za povratak na Kosovo u okviru pete faze projekta ”Povratak i reintegracija na Kosovu” koji finansiraju Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM)

Na sastanku u Beogradu, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je porodicama saopštio da imaju apsolutnu podršku ministarstva koje vodi da se nakon više od dve decenije vrate u mesta u kojima su živeli i da je ovo ujedno i poziv svim raseljenima za povratak.

- Verujem da je ovo veliki dan i za porodice, ali i za nas jer jedino na ovaj način možemo da pomerimo stvari napred kada je reč o povratku, koji je već duže u stagnaciji. Iskrenom voljom onih koji žele da se vrate u svoje domove i koordinacijom i podrškom svih nas ove porodice će na Kosovo biti vraćene. U narednom periodu ćemo još intenzivnije raditi da broj povratničkih porodica bude veći - rekao je Rakić.

Petković je rekao da mu je zadovoljstvo što je danas imao priliku da čuje raseljene sa Kosova.

- Znam da su vam srce i duša tamo gde ste rođeni, gde god da se čovek snađe i pronađe, od rodnog mesta ne može da ode. Zato smo kao Kancelarija tu da vam pomognemo da vaš povratak bude održiv i to činimo i činićemo u budućnosti. Imamo brojne programe za povratnike kroz pomoć u građevinskom materijalu, finansijsku povratničku pomoć, setveni i poljoprivredni materijal za povratnike, besplatnu pravnu pomoć - rekao je Petković.

Članovi porodica raseljenih rekli su da nikada nisu odustali od namere da se vrate na Kosovo i da je pružena ruka u toj nameri velika stvar za njih.

U međuvremenu predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije obilaze Lazarevac, Čačak, Smederevo, Lapovo, Niš, Aleksandrovac i Pirot i razgovaraju sa potencijalnim povratničkim porodicama o realizaciji povratka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Petković Kurtiju: Ko hoće da protera Srbe nema pravo da govori!
Politika

Petković Kurtiju: Ko hoće da protera Srbe nema pravo da govori!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da onaj ko hoće da protera Srbe sa KiM, nema pravo da govori o tome šta Srbi žele, i pozvao ga da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO), kao što je predviđeno Briselskim sporazumom

19.05.2022

11:44

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija