• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2022

16:31

EVO KAKVO NAS VREME TOKOM LETA OČEKUJE! RHMZ upozorava: Biće DRUGAČIJE nego prethodne godine

Društvo

EVO KAKVO NAS VREME TOKOM LETA OČEKUJE! RHMZ upozorava: Biće DRUGAČIJE nego prethodne godine

Podeli vest

Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplije i sušnije leto u odnosu na leto 2021. godine, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2022. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do plus dva stepena. Očekivane vrednosti srednje letnje temperature vazduha biće u intervalu od 21 do 24 stepena u nižim predelima, a od 13 do 17 stepeni u planinskim predelima - naveo je on.

Foto: Informer - Zoran Sinko

Nikolić je objasnio kako nas tokom leta očekuju tropske temperature.

- Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana s maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 stepeni biti u intervalu od 30 do 55, a na planinama do pet dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta - kaže Nikolić i dodaje da klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti ispod višegodišnjeg proseka:

Foto: Informer - Zoran Sinko

- Sezonska količina padavina je u intervalu od 120 mm do 240 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 190 do 250 mililitara.

Prognozira se da će broj dana s padavinama većim od 0,1 mililitra tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 18 do 28, a na planinama do 36 - zaključuje Nikolić, a prenosi Kurir.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija